Heeft Poetin de energiecrisis verloren?

De Russische president Vladimir Poetin heeft “de energieoorlog verloren” en het ergste van de Europese gas- en energiecrisis is voorbij, volgens Pierre Andurand, een van ’s werelds best presterende oliehandelaren op de markt. Het artikel hierover stond vorige week vrijdag te lezen in The Financial Times.

Andurand, wiens op energie gerichte hedgefondsen drie geweldige jaren van rendement hebben behaald tijdens de pandemie van het coronavirus, zei dat hij al zijn posities op de aardgasmarkten had gesloten omdat het onwaarschijnlijk was dat de prijsstijging van vorig jaar naar recordniveaus zich zou herhalen, terwijl Europa snel leerde om leven zonder Russisch gas.

Diepe bezuinigingen op de Russische gasexport als vergelding voor westerse steun aan Oekraïne zorgden ervoor dat de Europese referentieprijs in augustus boven de 300 euro per megawattuur uitkwam, meer dan 10 keer het normale niveau. Maar de afgelopen maanden is het gedaald tot ongeveer € 50/MWh – nog steeds historisch hoog, maar veel beter beheersbaar voor Europese economieën die verwikkeld zijn in een crisis in de kosten van levensonderhoud.

“Ik denk dat Poetin de energieoorlog heeft verloren”, zei Andurand in een interview met de Financial Times. “Zeer hoge aardgas- en elektriciteitsprijzen in Europa waren extreem slecht voor de wereldeconomie, maar nu zijn ze weer op een redelijk niveau teruggekeerd. Als de gasprijzen hier blijven, zullen er veel minder zorgen zijn over inflatie en rentestijgingen. Er is geen angst meer voor een energiecrisis.

“Nu Europa eraan gewend raakt om zonder Russisch gas te leven, waarom zouden ze ooit teruggaan naar Rusland om daar te vragen of er AUB opnieuw aardgas kan geleverd worden?” hij voegde toe.

Andurand, wiens bedrijf Andurand Capital $ 1,4 miljard aan activa beheert, zag zijn Commodities Discretionary Enhanced-fonds tussen begin 2020 en eind vorig jaar zo’n 650 procent winnen, dankzij de grote volatiliteit op de energiemarkten. De voormalige energiehandelaar van Goldman Sachs en Vitol maakte naam door handig in te spelen op veel van de grote bewegingen in olie en andere energiegrondstoffen van de afgelopen twee decennia, waaronder op de olieprijzen die negatief werden tijdens de vroege stadia van de coronaviruspandemie.

Andurand, wiens fonds tot nu toe met 3 procent in waarde is gedaald in 2023, zei dat Poetin vorig jaar een fout had gemaakt door de gasexport naar Europa te verminderen, waardoor hij er weliswaar in slaagde de prijzen tijdelijk op te drijven maar waarbij hij het aanpassingsvermogen van kopers zwaar heeft onderschat.

“Rusland is zijn grootste klant voor altijd kwijt en het zal minstens tien jaar duren om voldoende pijpleidingen aan te leggen om die gasverkoop om te leiden naar Azië. Zodra Rusland alleen gas aan China kan verkopen, zal Peking in staat zijn om de prijs te bepalen.”

Terwijl Andurand beweerde dat de gas- en elektriciteitscrisis ten einde liep, zei hij nog steeds dat er potentieel was voor grote bewegingen op de energiemarkten. De olieprijzen, zei hij, waren de afgelopen maanden te ver gedaald en zouden zich kunnen herstellen naarmate het economische herstel van China na het einde van zijn zero-Covid-beleid versnelt.

Olie zou later in 2023 $ 140 per vat kunnen bereiken, zei Andurand. “De heropening van China zal leiden tot een veel sterkere groei van de vraag naar olie dan verwacht”, zei Andurand, eraan toevoegend dat hij in de tweede helft van vorig jaar olieposities had teruggeschroefd toen de prijzen daalden, maar zijn positie had verhoogd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *