Inflatie zal niet snel verdwijnen en daar spint de goudprijs garen bij

De financiële markten houden de Federal Reserve nauwlettend in de gaten om te zien of deze haar verkrappingscyclus zal afronden naarmate de inflatie vertraagt. Maar niet iedereen is het eens met deze premisse. Goehring & Rozencwajg zien inflatie als een tien jaar durend probleem dat zal leiden tot nieuwe recordprijzen voor goud.

Goud zal dit jaar een enorm inhaalbeweging maken binnen het grondstoffencomplex, aangezien de goudprijs boven de $ 2.050 per ounce kan stijgen, vertelde Leigh Goehring, managing partner van Goehring & Rozencwajg. “Goud gaat dit jaar recordhoogten bereiken, dat staat als een paal boven water. In augustus 2020 piekten we op $ 2.050, en vervolgens opnieuw in maart 2022. Dit jaar gaan we door het hoogste punt ooit doorbreken”, zei Goehring. “Het wordt hoog tijd dat de beleggers optimistisch worden over goud. Sinds 2020 zijn de gemiddelde olie-indices met 200% gestegen en de GDX was anderzijds op een gegeven moment met bijna 35% gedaald ten opzichte van de piek in 2020. De verhouding tussen goud en olie is dus volledig scheefgetrokken”

Goud zal enorm in prijs stijgen omdat de Fed haar agressieve verkrappingscyclus beëindigt en de markt de inflatie niet correct in prijst. “De Fed zal stoppen met het verhogen van de rente, en dan krijgen we weer een groot inflatieprobleem. Dit is het decennium van inflatie, daar valt nu eenmaal niets aan te doen. De Fed zal stoppen met het verhogen van de rente en misschien zelfs beginnen ze te verlagen, maar dat gaat fout lopen”, waarschuwde Goehring.

En zodra mensen zich realiseren dat de inflatie niet zoals verwacht zal dalen tot de doelstelling van 2% van de Fed, zullen ze hun toevlucht bij het goud zoeken.

De jaren zeventig zijn een uitstekend voorbeeld van wat er gebeurt met de Fed, inflatie en goud. “Dit is een herhaling van de jaren 70 met enkele veranderingen. Nadat de Fed vanaf 1973 de rente agressief begon te verhogen, corrigeerde de goudprijs met 45%. Toen de Fed een paar jaar later eindelijk stopte met de rente te verhogen, bedroeg de inflatie op jaarbasis was nog steeds 5%,” merkte Goehring op. “Hetzelfde gebeurt nu. Maand-op-maand is de inflatie misschien gedaald, maar jaar-op-jaar is ze nog steeds stijgend.”

Het belangrijkste voor de markt is om te beseffen dat er een einde komt aan de renteverhogingen van de Fed. “Dat zal een enorme psychologische boost zijn om de goudprijs door $ 2.000 en door de oude piek op $ 2.050 te duwen,” zei Goehring.

Het tweede punt is dat de markten beseffen dat het probleem van de inflatie niet uit de weg geruimd is. “In de jaren 70, toen de beleggers mensen zagen dat de inflatie nog steeds een groot probleem was, sloegen de stoppen op de goudmarkt door. Daarom zal deze volgende fase zo spannend worden. Ik weet niet hoe hoog goud kan gaan. Het zou me niet verbazen als we dit jaar een prijs van $ 3.000 zien.”

Een factor die de inflatieverwachtingen zal opdrijven, is de heropening van China. De grote schok van 2023 zal zijn dat China een enorme opleving doormaakt, waardoor grondstoffen onder grote opwaartse druk komen te staan en de inflatiedruk toeneemt, benadrukte Goehring. “Ik ga volledig tegendraads zijn en zeggen dat we in 2023 wereldwijd een aanzienlijke economische groei zullen zien en geen recessie”, zei hij.

Zodra ze ziet dat de inflatie nog niet voorbij is, zal de Fed opnieuw achterop raken, waardoor het probleem naar 2024 wordt verschoven, voegde Goehring eraan toe.

Andere positieve factoren voor goud dit jaar zijn onder meer de terugkeer van de westerse ETF-investeerder en de centrale banken die het edelmetaal aan hun reserves blijven toevoegen. “Een van de grote onderliggende fundamentele veranderingen die dit jaar plaatsvinden, is dat door goud gedekte ETF’s een nieuwe accumulatiefase beginnen”, aldus Goehring. “Het verbaasde ook iedereen hoe sterk de goudaankopen van de centrale banken vorig jaar waren. Dat gaat zo door.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *