Turkije plant verhoging van de goudproductie

Turkije is van plan zijn goudproductie te blijven verhogen, zodat het minder afhankelijk is van import, zei de president van het land, Recep Tayyip Erdogan.

“Onze goudproductie, die in 2000 bijna nul was, brak een nationaal record met 42 ton in 2020. Volgens de gegevens van de afgelopen vijf jaar bedraagt onze gemiddelde productie nu ongeveer 35 ton,” Dat zei Erdogan tijdens de openingsceremonie van de Gubretas-goudmijn in West-Anatolië.

De nieuwe mijn, gelegen in het westelijke deel van het land, wil 6,5 ton goud per jaar produceren.

“Met de nieuwe ontdekkingen willen we onze productie verhogen. Dit zal belangrijk zijn voor de buitenlandse handelsbalans”, zei Erdogan. “Jarenlang kon Turkije niet profiteren van zijn potentieel op het gebied van edelmetalen. Turkije is het slachtoffer geweest van een aanzienlijk aantal complotten om zijn edelmetaalsector te belemmeren onder het voorwendsel van milieuactivisme.”

Erdogan wil dat Turkije onafhankelijker wordt op het gebied van edelmetalen en minder afhankelijk van import.

“Vorig jaar steeg onze export van mineralen met 9,1% in vergelijking met het voorgaande jaar en bereikte $ 6,5 miljard, waarmee het vorige record werd verbroken”, voegde Erdogan eraan toe. “We hebben de bijdrage van onze mijnbouwindustrie aan het bruto binnenlands product in de afgelopen 14 jaar verhoogd van 11 miljard Turkse lira naar 93 miljard lira.”

Turkije zag zijn goudimport in september met 543% stijgen tot 3,1 miljard dollar, terwijl de jaarlijkse inflatie versnelde tot het hoogste punt in 24 jaar van 83,45%. De Turkse centrale bank was een van de weinige centrale banken die de rente in 2022 verlaagde en de belangrijkste rente van 14% naar 9% bracht.

De centrale bank van het land verhoogde vorig jaar ook de goudaankopen en voegde in het derde kwartaal 31 ton goud toe aan haar reserves, waardoor de goudreserves toenam tot 489 ton.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *