Strijd tegen inflatie is ook in ons land nog niet gestreden (we betalen steeds meer voor voeding)

Hoewel het algemene inflatiepeil is gedaald, is van een omslag aan het inflatiefront nog geen sprake. Energie is dan wel goedkoper geworden, maar het schoentje knelt bij de prijzen voor voedingsproducten. De voedingsinflatie is deze maand opnieuw fors gestegen. Waardoor ook de kerninflatie weer is gestegen.

De inflatie in ons land daalde in februari van 8,05% naar 6,62%, zo maakte Statbel gisteren bekend. De consumptieprijsindex daalt deze maand met 0,89 punt of 0,70%. De inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt van 8,28% naar 6,84%. De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in februari 125,00 punten.

Daarnaast is de inflatie van voeding de laatste maanden sterk gestegen. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 16,12% tegenover 15,59% in januari. De bijdrage van voeding tot de inflatie bedraagt momenteel 3,06 procentpunt.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 8,28% in februari tegenover 8,05% in januari. Dat is een gevolg van de toegenomen inflatie voor bewerkte voeding en diensten.

De belangrijkste prijsstijgingen in februari hadden betrekking op alcoholische dranken, groenten, vlees, woninghuur, vis, zuivelproducten, fruit en voertuigen. Elektriciteit, aardgas, kleding en producten voor lichaamsverzorging hadden daarentegen een verlagend effect op het indexcijfer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *