Meer renteverhogingen door de Fed kunnen goudprijs nog tijdelijk lager duwen (wat dan weer een koopkans biedt)

In een interview zei Ronald-Peter Stöferle, managing partner en fondsbeheerder bij Incrementum AG en een van de auteurs van het jaarlijkse In Gold We Trust-rapport, dat hij op korte termijn lagere goudprijzen verwacht naarmate de markten beginnen verdere agressieve monetaire beleidsmaatregelen van de Federal Reserve in te prijzen.

De aanhoudend hogere inflatie heeft de markten ertoe aangezet om een kans van 21% in schatten dat de Federal Reserve de rente volgende maand met 50 basispunten zal verhogen. Deze verwachting heeft het rendement op Amerikaanse obligaties met een looptijd van twee jaar tot boven de 4,6% geduwd, het hoogste niveau sinds 2007.

Tegelijkertijd ligt het rendement op eenjarige obligaties boven de 5%. Stöferle merkte op dat als we kijken naar de inflatieverwachtingen, de reële obligatierendementen momenteel positieve rendementen laten zien.

“Dit is een moeilijke omgeving voor goud en ik verwacht de komende weken verdere neerwaartse risico’s”, zei hij.

De opmerkingen komen nadat de goudfutures in april vorige week in neutraal gebied eindigden op ongeveer $ 1.850 per ounce. De markten waren op maandag gesloten vanwege het lange weekend van Presidents’ Day.

Stöferle voegde er echter aan toe dat de goudmarkt ondanks de verkoopdruk relatief sterk blijft.

De stijging van de kortere rente op obligaties heeft de omgekeerde rentecurve naar het breedste niveau in 40 jaar geduwd. Stöferle zei dat deze markttrend aangeeft dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de VS in een recessie belandt en de Federal Reserve gedwongen wordt haar agressieve verkrapping te stoppen of zelfs om te buigen.

Stöferle zei dat hij verwacht dat zodra de werkloosheid begint te stijgen, de Fed de rentetarieven snel zal versoepelen.

“In de In Gold We Trust 2022 zeiden we dat centrale bankiers duiven in een agressief pakje zijn en niets dat we recent hebben gezien heeft deze mening veranderd”, zei hij. “Zodra de kredietmarkten krapper worden, is het uitgesloten dat de Fed of de andere centrale banken agressief blijven”

Hoewel er in de markt een groeiend optimisme heerst dat de VS een recessie kunnen voorkomen, zei Stöferle dat veel beleggers de vertraging in het monetaire beleid hebben onderschat. Hij voegde eraan toe dat de Federal Reserve al een beleidsfout heeft gemaakt en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er iets ‘breekt’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *