Belangrijke studie van Rubens bij Christie’s onder de hamer

Op dezelfde dag dat de Salon du Dessin zijn deuren opent, op 22 maart, presenteert Christie’s Old Master & 19th Century Drawings-afdeling haar jaarlijkse veiling van tekeningen uit meer dan 400 jaar Europese kunst, van de 16e tot de 19e eeuw. De verkoop, die bijna honderd kavels omvat, met een globale schatting van ongeveer € 1,3 miljoen, zal een grote verscheidenheid aan werken op papier van de Franse, Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse scholen bevatten. Tot de hoogtepunten van de veiling behoren een zeldzame en belangrijke studie van Pieter Paul Rubens, een prachtige kleine tekening van Victor Hugo, een oriëntalistische aquarel van Antoine-Ignace Melling en een reeks Italiaanse tekeningen uit een Europese privécollectie.

De veiling van Studie van een knielende man in profiel van Peter Paul Rubens wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het seizoen voor verzamelaars en liefhebbers. Het kunstwerk heeft een prestigieuze herkomst en is sinds de 19e eeuw in het bezit van de familie de Clercq. Het is sinds 1867 niet meer op de markt gezien (schatting: € 250.000-350.000).

Tekeningen van Peter Paul Rubens, een vooraanstaand 17e-eeuws schilder, komen zelden onder de hamer. In deze delicate studie, gemaakt met behulp van een van de favoriete technieken van de kunstenaar – zwart krijt geaccentueerd met wit – laat de Vlaamse meester zich inspireren door Carracci en andere grote Italiaanse kunstenaars uit dezelfde periode. Dit is een mooi voorbeeld van de Italiaanse invloed die Rubens nog lang na zijn terugkeer in Antwerpen bijbleef. Hier laat het zwarte krijt de kunstenaar toe om een palet van grijstinten in halftonen te gebruiken in een spel van licht en schaduw.

De uiterst moderne drapering van de jas omhelst een rug waarvan de gebogen, afgeronde contouren de zachtheid en nederigheid in de houding van het model versterken. De beweging van het gezicht en de neerwaartse blik verlengen de omtrek van het kledingstuk en geven de tekening een grote harmonie en kracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *