Schuldplafond: CBO constateert dat de Amerikaanse overheid tussen juli en september het risico loopt failliet te gaan

Een rapport van het Congressional Budget Office dat woensdag is vrijgegeven, voorspelt dat de datum waarop de regering niet langer in staat zal zijn om haar schuldverplichtingen volledig te betalen tussen juli en september 2023 zal vallen, wat de contouren van de komende strijd tegen het schuldenplafond op Capitol Hill verder vorm geeft.

Het bureau waarschuwde verder dat de verwachte uitputtingsdatum – algemeen bekend als de X-datum – onzeker blijft vanwege de jaarlijkse onduidelijkheid over hoeveel inkomsten uit de inkomstenbelasting de Amerikaanse schatkist in april zal ontvangen.

Als de belastinginkomsten achterblijven, bijvoorbeeld als de realisatie van meerwaarden in 2022 kleiner was of als de Amerikaanse inkomensgroei in het begin van kalenderjaar 2023 meer vertraagde dan CBO had voorspeld – zouden de buitengewone maatregelen eerder uitgeput kunnen zijn en zou de Amerikaanse Schatkist plots geen geld meer hebben”, merkt het rapport op.

De VS bereikte formeel de schuldlimiet op 19 januari toen het ministerie van Financiën begon met boekhoudmanoeuvres die bekend staan als buitengewone maatregelen, waarbij ambtenaren van het ministerie van Financiën geld rondsluizen om het moment waarop de regering niet in staat is haar rekeningen te betalen, uit te stellen. Het risico van wanbetaling komt wanneer deze maatregelen opraken.

Het rapport van woensdag, dat werd opgesteld als reactie op interesse van het Congres, zegt dat de regering zonder actie in een situatie zal verkeren waarin ze betalingen voor sommige activiteiten moet uitstellen, haar schuldverplichtingen niet kan nakomen, of zelfs beide maatregelen.

Externe waarnemers hebben geprojecteerd dat een wanbetaling – of zelfs de dreiging van een wanbetaling – de financiële markten door elkaar doen schudden en de economie in de VS mogelijk in een recessie kan storten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *