Krappere markt kan olieprijs later dit jaar weer boven $ 90 per vat (of nog hoger) duwen: peiling van Reuters

Terwijl Rusland zijn aanbod afbouwt en China de consumptie opvoert, zal de oliemarkt in de tweede helft van 2023 te maken krijgen met een tekort, waardoor de prijzen boven de $ 90 per vat zullen stijgen, zo bleek uit een rondvraag gedaan door Reuters.

Een onderzoek onder 49 economen en analisten voorspelde dat Brent-olie dit jaar gemiddeld $ 89,23 per vat zou bedragen, minder dan de $ 90,49-consensus in januari maar nog steeds boven het huidige niveau van ongeveer $ 83 ligt.

West Texas Intermediate (WTI) Amerikaanse ruwe olie zou in 2023 naar verwachting gemiddeld $ 83,94 per vat bedragen, lager dan de prognose van $ 85,40 van vorige maand. Momenteel wordt er gehandeld rond $ 80 per vast.

Volgens sommige analisten stijgen de Brent-prijzen in de tweede helft van het jaar tot boven de $ 90 per vat, na gemiddeld te hebben geschommeld rond $ 85 in het eerste kwartaal en $ 88,60 in het tweede kwartaal door een tragere vraag in belangrijke consumptieregio’s zoals Europa en de Verenigde Staten. .

“De impact van het prijsplafond voor zowel ruwe olie als product (is) kleiner dan aanvankelijk verwacht vanwege de snelle opkomst van substitutiehandel”, zegt Florian Gruenberger, senior analist bij Kpler, verwijzend naar internationale sancties die gericht zijn op het beperken van de Russische olieverkoop tot een gedwongen verkoop. lage prijs.

“De OPEC+ zal geen haast hebben om de kranen verder open te draaien en kan pas eind 2023 van koers veranderen als de vraag positief verrast”, zegt Suvro Sarkar, teamleider energiesector bij DBS Bank.

In dat verband kan misschien beter rekening worden gehouden met een waarschuwing van de grote baas van een major die onlangs de wereld werd ingestuurd. De Shell-topman noemt het terugschroeven van de olie- en gasproductie voor klimaatdoeleinden ronduit ‘ongezond’ “Ik ben ervan overtuigd dat de wereld nog lange tijd olie en gas nodig heeft”, aldus Shell-topman Wael Sawan. Een boodschap die voor de buitenwereld luid en duidelijk weerklinkt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *