Onzekerheid rond de inflatie (veroorzaakt ook onzekerheid rond de evolutie van de goudprijs)

De Flash Print van de inflatie in het eurogebied in februari was sterk, zoals Nomura algemeen had verwacht. Belangrijker voor de ECB was dat de kerninflatie intussen op 5,6% j-o-j stond, in lijn met de consensus.

Op landenniveau zagen we een cijfer boven consensus uit heel Spanje, Frankrijk en Duitsland, met een positieve maandelijkse overmatige kernwaarde voor elk van deze landen. Of met andere woorden: de inflatie in deze landen is sterker gestegen dan verwacht.

Hoe zal de ECB hierop reageren? Hoewel het jaarcijfer steeg, is het belangrijk om te benadrukken dat het maandelijkse cijfer in overeenstemming was met de verwachtingen van Nomura en vanaf januari een aanzienlijke vertraging vertoonde. Alles zal afhangen van het feit of het verder vertraagt, zoals de analisten van de Japanse bank verwachten.

In het eurogebied daalde de totale HICP-inflatie licht tot 8,5% j-o-j in februari, tegen 8,6% j-o-j in januari. Belangrijker is echter dat de kern-HICP-inflatie scherp steeg tot 5,6% j-o-j, van 5,3% j-o-j eerder.

Wat betreft de kerninflatie, de geprefereerde maatstaf voor het meten van de onderliggende inflatoire trends in het eurogebied deze daalde deze naar 0,4 pp, zoals Nomura had verwacht, van 0,9 pp in januari en in lijn met het gemiddelde opgetekend in H2 2022.

De toekomstige evolutie zal cruciaal zijn voor de ECB en voor het bepalen van de evolutie van de rentetarieven. Nomura verwacht momenteel dat de inflatie de komende maanden zal afnemen. De risico’s zijn echter dat ze zeer hardnekkig blijft, met alle gevolgen van dien.

De onzekerheid rond de inflatie veroorzaakt ook onzekerheid rond de evolutie van de goudprijs. Deze lijkt op korte termijn echter een min of meer betrouwbare bodem te hebben gevonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *