Who the fuck is Silicon Valley Bank? (omvallen SVB kan nog verstrekkende gevolgen hebben)

Voor de meeste Amerikanen zal het nieuws dat Silicon Valley Bank failliet is gegaan sneller worden vergeten dan een verhaal over massale winkeldiefstallen in hun plaatselijke supermarkt. En voor de Europeanen is het een ver-van-mijn-bed show. De realiteit is echter dat de besmetting van de bekisting van de 18e grootste bank in de VS wijdverspreide gevolgen heeft. Hoe ver die gevolgen zullen reiken moet nog afgewacht worden.  

SVB is in feite het op één na grootste bankfaillissement in de geschiedenis van de VS, na WaMu. SVB was niet alleen een dominante speler in de technologiesector, maar was ook op een aantal niet-traditionele manieren sterk geïntegreerd in de Amerikaanse bedrijfswereld.

Ten eerste was SVB sterk geïntegreerd in het leven van veel oprichters van technologiebedrijven. Niet alleen als bank en geldschieter van hun startup, maar ook door het aanbieden van persoonlijke hypotheken en andere financiële diensten. Een hele puinhoop voor FDIC (of de uiteindelijke koper) om de rust rond de bank terug te brengen.

De CEO’s van veel technologiebedrijven stonden vorige week voor een moeilijke keuze: trek de deposito’s terug en ga in gebreke met de ondernemingsschulden bij de bank of riskeer alles te verliezen als de bank faalt. Velen kozen ervoor om vast te houden omdat het regelrechte falen van SVB ondenkbaar leek.

Nog één ding: SVB bood ook vermogensbeheerdiensten aan veel van haar oprichters aan. Dus uw zakelijke geldschieter, zakelijke bank, persoonlijke hypotheekverstrekker en vermogensbeheerder van uw familie is… allemaal één bank, die nu onder curatele van de FDIC staat.

Een probleem waar tot dusver weinig aandacht aan werd besteed, is dat van de werknemers van de bedrijven die getroffen werden door het omvallen van SVB. Mogelijk zullen heel wat bedrijven hun werknemers niet meer kunnen betalen, wat kan leiden tot een golf van ontslagen. Het zijn dus niet alleen de rijke’ venture capitalists die zouden kunnen lijden onder de problemen bij Silicon Valley Bank. In dat verband is een opmerking van een bekende hedgefonds beheerder niet van enig belang ontbloot.

“Het faillissement van Silicon Valley Bank zou een lange termijn motor van de economie kunnen vernietigen, aangezien door durfkapitaal gesteunde bedrijven afhankelijk waren van SVB voor leningen en het aanhouden van hun bedrijfsgelden”, tweette Bill Ackman, de oprichter van Pershing Square Capital Management. Er kunnen in de komende dagen en weken nog lijken uit de kast vallen bij SVB.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *