Het landschap verandert snel: renteverlaging komt in de VS dit jaar weer in beeld (met dank aan Silicon Valley Bank)

Tot voor kort werd een renteverhoging van een half punt deze maand in de VS waarschijnlijker geacht dan een volgende renteverhoging met een kwart procent. Een renteverlaging later dit jaar werd zo goed als buiten beschouwing gelaten.

Maar de stijgende financieringskosten veroorzaakten het eerste falen van een bank dit jaar. Zo verschoof de prijsstelling van de swaps gekoppeld aan de Fed-vergaderingen naar niveaus die suggereren dat de beleidsrente van de centrale bank in juli een hoogtepunt zal bereiken rond 5,4%, maar het jaar zal eindigen rond 5,1%. Of meer dan een kwart procent lager.

Een verwachte piek van ongeveer 5,7%: dit was de verwachting nadat Fed-voorzitter Jerome Powell vorige week dinsdag de deur leek te openen voor een hernieuwde versnelling van het tempo van renteverhogingen. De ineenstorting van SVB Financial, een in Santa Clara, Californië gevestigde bankholding, zette dit scenario echter op de schop.

De Fed krijgt zo het deksel op de neus want ze heeft de tarieven te veel en te snel verhoogd”, zegt Tony Farren, algemeen directeur van Mischler Financial Group Inc. “De reactie van Powell was veel te agressief en de rekening voor die agressieve aanpak komt nu binnen.”

In reactie op de opmerkingen van Powell klom de tweejaarsrente in de vs woensdag naar 5,08%, het hoogste niveau sinds 2007, gevolgd door een snelle terugval toen SVB Financial de schuld gaf aan hogere rentetarieven voor de mislukte pogingen om het kapitaal te verhogen.

“Het lijkt erop dat de angst voor een harde landing zich weer heeft genesteld in de renteverwachtingen”, zegt Mark Dowding, chief investment officer bij RBC BlueBay Asset Management. “De stress in de banksector kan worden gezien als een teken dat het monetaire beleid van de VS herdacht moet worden.”

De rente op staatsobligaties met een langere looptijd daalde vrijdag ook met minstens 10 basispunten, geholpen door gemengde werkgelegenheidscijfers over februari, die de noodzaak voor de Fed om opnieuw te accelereren verminderden.

Swaptraders zien een verhoging van 25 basispunten tijdens de beleidsvergadering van 22 maart nu als waarschijnlijker dan een stap van 0,50%, waarvoor de kansen vorige week nog 75% werden ingeschat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *