Jeremy Grantham waarschuwt voor zeepbellen op de beurs (en vergeet niet te lezen wat hieronder geschreven staat)

‘De spectaculaire dure bubbels blijven knallen’, zo waarschuwt de legendarische investeerder Jeremy Grantham naar aanleiding van de (voorlopig?) mini-bankencrisis in de VS.

Terwijl beleggers vrijdag worstelen met het abrupte falen van Silicon Valley Bank, vragen velen zich af wat de ondergang ervan zegt over de marktproblemen die voor ons kunnen liggen. Legendarische investeerder Jeremy Grantham liet hierover zijn fantasie de vrije loop.

De mede -oprichter van beleggingsonderneming GMO gelooft dat aandelen zich in een speculatieve bubbel bevinden die langzaam leegloopt. Het tijdperk van ultralage rentetarieven en overvloedig beschikbare liquiditeiten langs de markt die de aandelenkoersen naar dramatische hoogtepunten hebben geduwd, is voorbij.

De Fed -functionarissen hebben te lang vastgehouden aan een beleid dat de prijzen van activa kunstmatig verhoogt. Met de creatie van enorme zeepbellen tot gevolg, zei Grantham tijdens een interview voor Bloomberg’s What Goes Up Podcast. “Die zeepbellen imploderen omdat dit is wat bubbels moeten doen. En de beleggers betalen daarvoor een zeer zware prijs. ”

Weinige bedrijven profiteerden evenveel van het lage rentebeleid van de Fed als de  technologiebedrijven. Silicon Valley Bank zei dat het relaties had met ongeveer de helft van alle Amerikaanse technologiebedrijven en beschouwde zichzelf als een ‘partner voor de innovatie-economie’.

De bank zag zijn deposito’s stijgen van $ 49 miljard in 2018 tot bijna $ 190 miljard in 2021 toen startups en technologiereuzen profiteerden tijdens de pandemie. Maar de venture -financiering is opgedroogd naarmate de rentetarieven zijn gestegen. Een aankondiging van SVB vorige week dat het op zoek was naar miljarden leidde tot het omvallen van de bank

Grantham gaf de huidige Fed -voorzitter Jerome Powell niet alleen de schuld voor de huidige speculatieve bubbel. “Het liep mis vanaf Alan Greenspan aan het hoofd van de Fed kwam – Paul Volcker wist wat hij deed – en sindsdien is het een lange, continue horrorshow geweest,” zei hij.

Grantham voorspelde eerder in een Outlook -brief van 24 januari dat de aandelenmarkt dit jaar nog eens 20% zou dalen, na een zwaar negatief beursjaar 2022. Maar hij waarschuwde om geen zand in de ogen te laten strooien: “Great Bear Markets kunnen prachtige rally’s hebben. Great Bear -markten kunnen hun tijd nemen. ”

Grantham is niet de enige grote belegger die opmerkt dat het tijdperk van goedkoop geld ten einde loopt nu centrale banken over de hele wereld de rentetarieven verhogen. “We leefden in een bubbel, in een droom, en deze droom en deze zeepbellen zijn aan het barsten”, zei econoom Nouriel Roubini onlangs in “Age of Easy Money”. Een gewaarschuwd man (of vrouw) is er nog steeds twee waard. De beste raad die we u kunnen geven is om voldoende goud en zilver achter de hand te houden om moeilijke tijden te overbruggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *