Meer dan $ 70 miljard in 24 uur van de cryptomarkt weggevaagd (terwijl de goudprijs met meer dan 2% steeg)

Vrijdag vond de cool acid test op de financiële markten plaats: biedt goud de grootste mate van beveiliging in moeilijke tijden of is dat toch Bitcoin? Bitcoin daalde vrijdag op een bepaald moment met 8% onder de $20.000 en bereikte een dieptepunt in bijna twee maanden na een uitverkoop op de aandelenmarkt in de VS. De goudprijs steeg echter meteen met 2%, waarmee de vraag waarschijnlijk voldoende beantwoord is.

Een belangrijke factor die op de cryptoprijzen woog, was de ineenstorting van Silvergate Capital, een belangrijke geldschieter van de crypto-industrie. De cryptocurrency-markt zag in de loop van de 24 uur meer dan $ 70 miljard van zijn waarde worden geveegd.

De crypto-uitverkoop is ingegeven door een aantal factoren. De beweging van de koersen van de cryptocurrencies is sterk gecorreleerd hangt met de Amerikaanse aandelenmarkten, met name met de technologie beladen Nasdaq

Vorige week dinsdag gaf de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, aan dat de rente hoger zou kunnen worden en ook hoger zou moeten blijven dan door de economen was verwacht. De verhoging van de rentetarieven in het afgelopen jaar heeft gewogen op risicovolle activa zoals aandelen, en in het bijzonder cryptocurrencies.

“Er is weinig reden om nu Bitcoin te kopen, aangezien de financiële markten gebogen lopen onder de negatieve ontwikkelingen, niet alleen specifiek voor de crypto-industrie, maar ook voor andere activaklassen”, vertelde Yuya Hasegawa, een analist bij het Japanse cryptobedrijf Bitbank.

Een andere belangrijke factor die op de cryptoprijzen weegt, is de ineenstorting van Silvergate Capital, een belangrijke geldschieter van de crypto-industrie. Silvergate zei woensdag dat het de activiteiten afbouwt en zijn bank liquideert.

De val van Silvergate is een ander voorbeeld van hoe de ineenstorting van de grote cryptocurrency-uitwisseling FTX een impact blijft hebben op de industrie. FTX was een grote klant van Silvergate.

De Federal Deposit Insurance Corp sloot vrijdagochtend Silicon Valley Bank en nam de controle over haar deposito’s over, waarmee dit het grootste Amerikaanse bankfaillissement werd sinds de wereldwijde financiële crisis. Het moederbedrijf van de bank, SVB Financial, zei woensdag laat dat het voor $ 21 miljard aan zijn belangen heeft verkocht met een verlies van $ 1,8 miljard. SVB was een grote bank in de technologie start-up ruimte.

De CEO van de Silicon Valley Bank drong er bij beleggers op aan kalm te blijven, zelfs nu de aandelenkoersen is gekelderd.

De verkoop van activa werd veroorzaakt doordat SVB worstelt met een zwakkere omgeving voor technologiefinanciering, aangezien VC’s voorzichtig blijven te midden van een zwakkere macro-economische situatie en stijgende rentetarieven.

Zowel Silvergate als SVB stopten hun geld in Amerikaanse staatsobligaties, die aan waarde hebben ingeboet doordat de Fed de rente heeft verhoogd. De banken werden gedwongen deze obligaties met verlies te verkopen om hun kapitaalpositie te versterken.

“Over het algemeen lijkt het sentiment behoorlijk bearish te zijn geworden, gezien een combinatie van wereldwijde macro- en rentestijgingen, maar ook de blootstelling die veel banken waarschijnlijk hebben aan langlopende effecten”, vertelde Vijay Ayyar, vice-president bedrijfsontwikkeling bij crypto-uitwisseling Luno, aan CNBC via e-mail.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *