De Fed verhoogt de rente tot er iets kapot gaat (maar hoe komt dat niemand de bui bij SVB had zien hangen?)

Was u verrast door het omvallen van Silicon Valley Bank? Het is nochtans niet de eerste keer dat dit gebeurt, zo stelt Frank Vranken, hoofdstrateeg van Bank Edmond de Rothschild vast. De Fed verhoogt de rente totdat er iets kapot gaat of breekt. Dat kan de consument zijn, het kan een hedgefonds zijn of het kan een bank zijn.

Dat laatste gebeurde eind vorige week. En als er iets kapot gaat wordt het overeind gehouden, tenminste als het besmettingsgevaar te groot is en de economie een klap dreigt te krijgen. Zijn we vandaag weer zover? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker telefoontje.

De Federal Deposit Insurance Corporation ondersteunt samen met het ministerie van Financiën alle deposito’s bij de SVB en fungeert als vangnet voor verdere runs op de banksector. Maar kunnen en zullen ze hetzelfde doen voor andere banken buiten de huidige garantie van $ 250.000? En de Amerikaanse autoriteiten sluiten banken zoals Signature Bank, waar ze de deposito’s als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Nochtans is dat geld nodig voor het personeel te betalen of voor andere onkosten te dekken.

Tegelijkertijd verschijnen er witte ridders, in de vorm  HSBC of van Liquidity Group is. Maar wat misschien nog het meest heeft verbaasd, is dat de enorme mismatch in duration bij SVB die tot de ondergang van de bank heeft geleid onopgemerkt is gebleven. Het gebruik om deposito’s om in te zetten op T-Bonds met een lange looptijd was een recept voor een ramp, niet meer of niet minder. Zijn er nog meer van die gokbanken? De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *