De Fed dreigt tussen hamer en aambeeld geprangd te raken (en ja, hoe moet het nu verder met de rente?)

De economen op Wall Street zijn verdeeld over de vraag of de ineenstorting van de Silicon Valley Bank (SIVB) de plannen van de Federal Reserve om later deze maand de rente te verhogen zal veranderen, aangezien de centrale bank nu naast hardnekkige inflatie ook een golf van financiële paniek het hoofd moet bieden

Het team economen van Goldman Sachs onder leiding van Jan Hatzius startte het debat zondag laat in een rapport aan klanten waarin stond te lezen dat de zakenbank nu verwacht dat de Fed de rente niet zal verhogen op haar volgende beleidsvergadering op 22 maart.

“In het licht van de recente stress in het banksysteem verwachten we niet langer dat het FOMC tijdens zijn vergadering van 22 maart een renteverhoging zal doorvoeren, terwijl er de hoogst mogelijke onzekerheid bestaat over wat de Amerikaanse centrale bank daarna zal doen”, schreef analist Jan Hatzius.

“We hebben onze verwachting ongewijzigd gelaten dat het FOMC in mei, juni en juli haar basisrente met 25 basispunten zal verhogen en we verwachten nu een eindtarief van 5,25-5,5% hoewel bij de huidige stand van zaken daar weinig of niets zinnigs over valt te vertellen. De toekomst ziet er onzekerder uit dan ooit tevoren.”

De financiële markten prijzen nu gemiddeld momenteel een kans van ~70% in dat de Fed de rente met 25 basispunten verhoogt op haar meeting van 22 maart, met een kans van ~30% dat de Fed basis rente ongewijzigd laat, dit volgens gegevens een rondvraag gedaan door de CME Group.

De economen van Barclays daarentegen herhaalden hun voorspelling voor een verhoging van 50 basispunten volgende week, hoewel de bank waarschuwde dat de problemen in verband met Silicon Valley Bank de FOMC voorzichtiger zou kunnen maken.” De benchmarkrente van de Fed is momenteel vastgesteld op een bereik van 4,5%-4,75%.

De financiële sector stond begin maandag onder druk, waarbij kleinere regionale banken de dupe waren van de verkoopdruk, omdat investeerders vrezen dat andere bedrijven hetzelfde lot zullen ondergaan als SVB, Signature Bank (SBNY) en Silvergate (SI).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *