Wereldbank ziet “verloren decennium” voor de wereldeconomie (en daar zou het goud van kunnen profiteren)

De gemiddelde potentiële wereldwijde economische groei zal tot 2030 terugvallen tot een dieptepunt in drie decennia van 2,2% per jaar, waarmee een “verloren decennium” voor de wereldeconomie wordt ingeluid, tenzij beleidsmakers ambitieuze initiatieven nemen om het arbeidsaanbod, de productiviteit en investeringen te stimuleren, aldus waarschuwde de Wereldbank onlangs.

Als de verwachte brede vertraging van de potentiële groei van het bruto binnenlands product (bbp) niet wordt omgebogen, zou dit ingrijpende gevolgen hebben voor het vermogen van de wereld om de klimaatverandering aan te pakken en de armoede terug te dringen, aldus de Wereldbank in een nieuw rapport.

Maar gezamenlijke inspanningen om investeringen in duurzame sectoren te stimuleren, de handelskosten te verlagen, de groei van diensten te stimuleren en de arbeidsparticipatie uit te breiden, kunnen de potentiële bbp-groei met 0,7 procentpunt tot 2,9% stimuleren, aldus het rapport.

“Een verloren decennium zou in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie”, zei hoofdeconoom Indermit Gill van de Wereldbank, hoewel hij zei dat beleid dat werk stimuleert, de productiviteit verhoogt en investeringen versnelt de trend zou kunnen doen keren.

De Wereldbank houdt ook de ontwikkelingen in de banksector in de gaten, die veroorzaakt worden doordat stijgende rentetarieven en verkrappende financiële voorwaarden de kosten van lenen voor ontwikkelingslanden opdrijven, vertelde Ayhan Kose, directeur van de prognosegroep van de Wereldbank, aan verslaggevers.

“De vertraging die we beschrijven zou veel scherper kunnen worden als er weer een wereldwijde financiële crisis uitbreekt, vooral als die crisis gepaard zou gaan met een wereldwijde recessie”, zei Kose, erop wijzend dat recessies jarenlang op de groeivooruitzichten zouden kunnen drukken. Dat dit op de koers van de dollar zou blijven wegen, hoeven we u ongetwijfeld niet vertellen.

De zwakte van de dollar bied kansen voor de goudprijs, aangezien de markten er van uitgaan dat de Federal Reserve onvoldoende economische speelruimte zal hebben om de rentetarieven in de toekomst nog te verhogen.

Goud boekte in maart forse winsten toen de angst voor een bankencrisis de vraag naar veilige havens opdreef en de beleggers op grote schaal inzetten op een minder agressieve Federal Reserve. Een pauze in de cyclus van renteverhogingen door de Fed zal waarschijnlijk ten goede komen aan niet-renderende activa zoals goud en edele metalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *