Hangt er een crisis in de vastgoedsector in de lucht? (en wat mogen we besluiten uit de evolutie van de Belgische GVV’s?)

Bankstress staat gelijk aan een groeiend risico op een kredietcrisis. En dat laatste verhoogt volgens Frank Vranken, chef Investment Strategy, Edmond de Rothschild (Europa), Belgische tak, het risico op een recessie. Enige aanwijzingen daarvoor? Zoek volgens Vranken niet verder dan de energieprijzen. Brent is year-to-date met 13% gedaald, gasprijzen met bijna 50%.

In de commodity-ruimte winnen alleen edele metalen.

Is dat een voorbode van een dalende groei? De PMI-gegevens van S&P van vorige week voor zowel Europa als de VS pleiten tegen een dergelijke conclusie, maar de prijsbewegingen op het gebied van onroerend goed en onroerend goed zijn in de ogen van Vranken echt zorgwekkend.

De spreads voor door commerciële hypotheken gedekte effecten in de VS stijgen enorm, wat erop wijst dat beleggers de kredietcrisis al aan het werk zien in de vastgoedsector. Eerlijk is eerlijk, in deze sector zijn vastgoedpromotoren en -ontwikkelaars overgeleverd aan terugkerende bankfinancieringen.

Als dat verdampt, zal daar het volgende ongeluk gebeuren. Alle vastgoedbedrijven, wat ze ook precies doen, als ze dringend financiering nodig hebben of als ze een met schulden beladen balans hebben, zijn potentiële slachtoffers. In België zijn de meeste beursgenoteerde bedrijven volgens Vranken redelijk veilig.

Dat blijkt ook uit de sterke outperformance van de GVV-index voor België ten opzichte van de ruimere Europese versie. Sommige bedrijven, zoals Xior, verwachten echter van makelaars en investeerders dat ze activa verkopen en als dit niet lukt, kunnen de markten terugkomen om hen te bestraffen.

Dat gezegd hebbende, de korting waarmee de Europese vastgoedsector noteert is gelijk aan die van de koersdaling van 2008. Dat lijkt echt overdreven, maar op dit moment geven sommige beleggers er de voorkeur aan eerst te verkopen en pas later vragen te stellen. Vranken zou zeggen dat het veel te laat is om GVV’s te verkopen. Je zou ze moeten kopen met een visie op middellange tot lange termijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *