Texas zet stappen om door goud gedekte digitale valuta te creëren

Terwijl de wetgevers in de VS wetten maken die de creatie van een op de Amerikaanse dollar gebaseerde digitale valuta van de centrale bank (CBDC) tegenwerken, kiest Texas ervoor om een andere weg in te slaan met de creatie van een door de staat uitgegeven, door goud gedekte digitale valuta.

Gebaseerd op de tekst van Senaatswet 2334, die werd ingediend door senator Bryan Huges (Republikein) en House Bill 4903, die werd ingediend door Congreslid Mark Dorazio (eveneens Republikein), willen deze wetgevers van de staat Teixas eisen dat er een digitale valuta komt die volledig wordt gedekt door goud en volledig inwisselbaar is in contanten of goud.

“De staat moet een digitale valuta opzetten die wordt ondersteund door goud, zodat elke eenheid van de uitgegeven digitale valuta een bepaalde fractie van een troy ounce goud vertegenwoordigt die in bewaring wordt gehouden”, zo staat in de voorstellen te lezen.

De staat Texas zou ook een mechanisme moeten creëren waarmee de nieuwe door goud gedekte digitale valuta door burgers kan worden gebruikt voor hun dagelijkse transacties. “Bij het vaststellen van de digitale valuta zal de controleur een middel vaststellen om ervoor te zorgen dat een persoon die de digitale valuta bezit deze gemakkelijk langs elektronische weg aan een andere persoon kan overdragen of toewijzen.”

Alle goudreserves die de digitale valuta ondersteunen, zouden worden bewaard in een trust bij de Texas Bullion Depository die wordt gecontroleerd door de controleur of een andere entiteit die door de controleur is aangesteld. “De trustee zal voldoende goud aanhouden om te voorzien in de inwisseling in goud van alle eenheden van de digitale valuta die zijn uitgegeven en nog niet zijn ingewisseld voor geld of goud”, aldus de rekeningen.

Er is geen limiet aan de hoeveelheid door goud gedekte digitale valuta die Texanen kunnen kopen. Zodra een aankoop is gedaan, moet de controleur een fractie van een troy ounce goud kopen dat gelijk is aan het aantal eenheden van de digitale valuta dat aan de koper is uitgegeven en tevens aan de koper een aantal eenheden van de digitale valuta overhandigen die gelijk is aan de hoeveelheid goud die de controleur koopt met het geld dat hij van de koper heeft ontvangen.

Wanneer iemand die de digitale valuta bezit deze voor contant geld wil inwisselen, hoeft hij deze alleen maar aan een vertegenwoordiger van de staat Texas of een aangewezen agent te presenteren, die vervolgens het goud op de depotrekening zal verkopen dat gelijk is aan het aflossingsbedrag en het geld zal overmaken naar de verlosser, minus eventuele kosten.

Houders kunnen er ook voor kiezen om de digitale valuta in te wisselen voor goud. De staat Texas of een van zijn aangewezen agenten kan de inwisseling van de digitale valuta voor goud beheren door het gebruik van staven of munten van standaardafmetingen en kan fractionele restanten in contanten betalen als dat nodig is om de transactie te vergemakkelijken”, stelt het wetsvoorstel.

De waarde van elke eenheid van de digitale valuta wordt bepaald op het moment van een transactie en moet gelijk zijn aan de waarde van de juiste fractie van een troy ounce goud op het moment van die transactie.”

En als een manier om beleggers in het fonds die zich zorgen maken over kwesties als bail-ins gerust te stellen, stelt het wetsvoorstel expliciet dat “Geld ontvangen van de aankoop van de digitale valuta, goud gekocht en bewaard onder dit hoofdstuk, en geld ontvangen van de verkoop van goud in antwoord op een verzoek om inwisseling is niet beschikbaar voor wettelijke toe-eigening.

Alle vergoedingen die voortkomen uit het beheer van het fonds zullen worden gestort op een rekening in het algemene inkomstenfonds om de kosten te helpen betalen.

Beide wetsvoorstellen eindigen met een regel die zegt: “Deze wet wordt van kracht op 1 september 2023.” Op het moment van schrijven was geen van beide voorstellen toegewezen aan een commissie. Om officiële wet te worden, moeten ze eerst een commissiehoorzitting krijgen, met een meerderheid van stemmen worden aangenomen en vervolgens in een volledige stemming worden goedgekeurd door de Senaat en het Congres van de staat Texas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *