Amerikaanse bankaandelen hebben zich nog niet kunnen herpakken met kwartaalcijfers op komst

De recente ineenstorting van verschillende banken in de VS heeft geresulteerd in een aanzienlijke daling van de Amerikaanse bankaandelen en het komende kwartaalcijferseizoen kan de koersen van die aandelen maken of breken.

De resultaten van Amerikaanse bankreuzen beginnen half april, wanneer Wells Fargo, JPMorgan Chase & Co en andere grote geldschieters hun inkomsten moeten rapporteren.

Hoewel bankaandelen enigszins zijn hersteld na de reeks instortingen in maart, is de S&P 500-bankindex sinds 8 maart nog steeds meer dan 15% gedaald.

De zorgen over de banken en hun financiële stabiliteit hebben angsten aangewakkerd die vergelijkbaar zijn met de angsten die ontstonden na de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt, die leidde tot de wereldwijde financiële crisis van 2007 tot 2009. Terwijl Amerikaanse toezichthouders de redenen achter de bankfaillissementen nog steeds onderzoeken, is de prijs van goud opnieuw gestegen tot boven het niveau van $ 2.000.

De Fed verklaarde onlangs dat we het einde van de renteverhogingen van deze cyclus naderen. Dat zal resulteren in een dip in de Amerikaanse staatsrente en de dollarindex, wat de goudprijs ten goede zal komen.

Tegelijkertijd kunnen zorgen over financiële besmetting ervoor zorgen dat goud op een recordhoogte blijft. De bijna recordhoge goudprijs zal in de toekomst waarschijnlijk van invloed zijn op de binnenlandse retailvraag. Maar de aankopen van de centrale bank in combinatie met de instroom van ETF’s kunnen dit ruimschoots compenseren.

Ondanks de toegenomen inflatie, toenemende bedreigingen voor het financiële systeem en geopolitieke instabiliteit, zouden centrale banken in 2023 optimistisch kunnen blijven met betrekking tot het goud en dus netto-kopers kunnen blijven.

Geldmarkten prijzen renteverhogingen in maart al in als piektarieven, met een verwachte daling van 100 basispunten van de benchmark Amerikaanse rente tegen het einde van het jaar. Het goud heeft het altijd goed gedaan als de Fed de rente verlaagt.

De goudprijs kan blijven stijgen aangezien er dagelijks nieuwe onheilspellende gebeurtenissen plaatsvinden en de kans groter wordt dat een financiële crisis zich uitbreidt naar de rest van de economie, wat de sector van de goudaandelen ten goede zal komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *