De olifant in de porceleinkast: de klok tikt onverbiddelijk door voor deze $ 20 biljoen schuldenbom

Is dit de volgende zwarte zwaan? De commerciële vastgoedmarkt in de VS is ongeveer $ 20 biljoen groot. Dit is geen kleine activaklasse. En dankzij de veranderende werkgewoonten door de pandemie, het creëren van een enorme kredietzeepbel door de Fed en veel steden die de misdaad zachter aanpakken, zou de ineenstorting van commercieel onroerend goed heel goed de volgende zwarte zwaan-gebeurtenis kunnen zijn.

In de eenvoudigste weergave zijn de problemen waarmee commercieel onroerend goed wordt geconfronteerd als volgt:

1) Mensen willen NIET meer terug naar kantoor, ook niet als de pandemie voorbij is.

2) Waarderingen/prijzen op de markt zijn ernstig vertekend door de Fed, zowel indirect via de enorme kredietzeepbel die de Fed in 2020-2022 heeft gecreëerd, als rechtstreeks door het aanbod van de Fed om commerciële door hypotheek gedekte effecten te kopen (het laatste punt legde een bodem onder deze markt).

3) Veel grote steden hebben besloten om de misdaad zachter aan te pakken, waardoor de criminele activiteit omhoog schiet. Als gevolg hiervan en vanwege de zware belastingdruk verhuizen grote bedrijven uit plaatsen als Chicago, New York en andere grote Amerikaanse steden.

Het is letterlijk een perfecte storm voor de commerciële vastgoedsector. En laten we niet vergeten dat een groot deel van deze activaklasse wordt gefinancierd met schulden ter waarde van biljoenen dollars. En die schuld komt nu opeisbaar.

De New York Post merkt op dat $ 1,5 biljoen aan commerciële vastgoedschuld tegen het einde van 2025 vervalt. Houd er rekening mee dat de rentetarieven fors zijn gestegen sinds een groot deel van deze schuld is uitgegeven:

Commerciële vastgoedbedrijven zullen die schulden dus moeten terugbetalen (moeilijk voor te stellen gezien de leegstand van kantoren) of de schuld moeten doorrollen tegen veel hogere rentetarieven.

En last but not least… raad eens wie al deze schulden heeft uitgeleend aan commerciële vastgoedontwikkelaars en verhuurders? Dat zijn uiteraard de banken.

Misschien is dit de reden waarom de regionale banksector zich niet kan herstellen, ondanks het feit dat de Fed hen de afgelopen maand voor honderden miljarden dollars aan goedkoop krediet heeft geschonken.

Wat betekent dit? Een activaklasse van $ 20 biljoen nadert met rasse schreden zijn “2008”-moment. Inderdaad, ons eigen Crash-signaal heeft zojuist zijn derde bevestigde signaal in de afgelopen 25 jaar geactiveerd. De laatste twee keer dat het een signaal gaf? 2000 en 2008.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *