De spanning stijgt ten top: goudprijs heeft nieuwe recordniveaus in de vingers (en de dollar blijft onder druk staan)

De goudprijs bereikte donderdag het hoogste niveau van het jaar, aangedreven door de vrees dat de inflatie ondanks recente dalingen aanhoudt. De stijgende goudprijs laat zien dat beleggers denken dat de Federal Reserve zal stoppen met het verhogen van de rentevoeten, zelfs als de inflatiecijfers ruim boven de doelstelling van 2% van de centrale bank liggen.

Een ommekeer door de Fed zou ertoe kunnen leiden dat de komende jaren hogere inflatie ingebed raakt in de economie, zeggen analisten, waardoor een omgeving ontstaat die hogere goudprijzen bevordert.

Afkoelende inflatiegegevens wijzen op een potentiële piek in de Amerikaanse rentetarieven, die weegt op de Amerikaanse dollar, en nu beginnen investeerders en marktanalisten zich te richten op all-time highs voor goud.

Nicky Shiels, hoofd metaalstrategie bij MKS PAMP, zei op Twitter dat goud met de rally van donderdag ongeveer $ 30 verwijderd is van het hoogste punt aller tijden.

De goudfutures van juni schommelen rond de nieuwe hoogste niveaus in 13 maanden, de laatste handel op $ 2.053,90 per ounce. De rally komt op het moment dat de Amerikaanse dollarindex handelt op een dieptepunt in twee maanden, waarbij de steun onder de 101 punten wordt getest.

De Amerikaanse dollar kende donderdag zijn derde dag van verliezen na een aanzienlijke daling van de Amerikaanse Producer Price Index. Volgens het rapport daalde de groothandelsinflatie vorige maand met 0,5%, na de ongewijzigde lezing van februari. In de afgelopen 12 maanden is de inflatie met 2,7% gestegen.

Spotgoud steeg vanmorgen tot $ 2.059,30 per ounce, en zweefde in de buurt van het hoogste punt in een jaar dat op donderdag werd bereikt.

De dollarindex zakte naar het laagste punt in één jaar, waardoor edelmetaal goedkoper werd voor kopers die andere valuta’s aanhielden.

“De bereidheid om de Amerikaanse dollar te verkopen in de nasleep van zachte inflatiecijfers, lagere rendementen en oproepen tot een lagere eindrente van de Fed is een enorme drijfveer geweest voor goud”, zegt Matt Simpson, een senior marktanalist bij City Index.

Uit gegevens van deze week bleek dat de Amerikaanse producentenprijsindex in maart het meest daalde sinds april 2020, terwijl de consumentenprijsindex minder steeg dan verwacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *