IMF denkt dat de rente zal terugvallen tot pre-covid niveaus (of ze helemaal terug naar nul zullen gaan, is nog niet duidelijk)

De hoge rentetarieven die de meeste economieën momenteel zien, zullen niet blijvend zijn, zei het Internationaal Monetair Fonds in een rapport, eraan toevoegend dat zodra de inflatie onder controle is, de rentetarieven weer in de buurt zullen komen van de eerder opgetekende ultra-lage niveaus.

“Onze analyse suggereert dat de recente stijgingen van de reële rente waarschijnlijk tijdelijk zijn”, zei het IMF eerder deze week. “Als de inflatie weer onder controle is, zullen de centrale banken van de geavanceerde economieën het monetaire beleid waarschijnlijk versoepelen en de reële rentetarieven terugbrengen naar het niveau van voor de pandemie.”

Dit betekent dat na de meest agressieve gesynchroniseerde verkrapping van het monetaire beleid in decennia, de rentetarieven zullen beginnen te dalen en het “nul-ondergrens”-niveau zullen benaderen in geavanceerde economieën, terwijl opkomende economieën ook een gestage daling zullen zien.

Het IMF publiceerde deze analyse als onderdeel van zijn laatste World Economic Outlook.

Het natuurlijke renteniveau zal laag blijven in geavanceerde economieën of verder dalen in opkomende markten, merkte het IMF op. “De natuurlijke rente is een referentiepunt voor centrale banken die deze gebruiken om de koers van het monetaire beleid te meten. Ze is ook belangrijk voor het begrotingsbeleid. Omdat overheden doorgaans schulden over tientallen jaren terugbetalen, is het de natuurlijke rente – het anker voor de reële rente op lange termijn – die helpt bij het bepalen van de kosten van het geld lenen en de houdbaarheid van de overheidsschulden.”

Dit onderzoek verlicht de druk rond de angst voor banken op de langere termijn, nadat de bankencrisis het risico op krappere kredietvoorwaarden en de kosten van lenen bij hogere rentetarieven heeft vergroot.

Nu het monetaire beleid weer versoepelt, kunnen overheden en bedrijven goedkoper lenen.

Het IMF besloot dit onderwerp te onderzoeken nadat was gesuggereerd dat de pandemie de natuurlijke rente had verhoogd, waardoor de trends van globalisering en ultralage tarieven waren omgebogen.

“De natuurlijke rentetarieven in geavanceerde economieën zullen waarschijnlijk laag blijven. Naarmate opkomende markteconomieën meer geavanceerde technologie toepassen, wordt verwacht dat de totale factorproductiviteitsgroei zal convergeren naar het tempo van geavanceerde economieën. In combinatie met een vergrijzende bevolking zullen natuurlijke tarieven in opkomende markteconomieën worden geprojecteerd op de lange termijn naar de rentevoeten van geavanceerde economieën zal dalen’, aldus het IMF.

De wereldwijde groei zal naar verwachting in 2023 onder de 3% liggen en de komende vijf jaar rond dat niveau blijven, wat een zwakke voorspelling is, zei IMF-directeur Kristalina Georgieva.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *