De spanning stijgt ten top: staat de crisis rond het schuldplafond in de VS op ontploffen?

House Speaker Kevin McCarthy reisde maandag naar de New York Stock Exchange om Wall Street te waarschuwen voor de schuldenplafondcrisis.

Er is een groeiende kans dat Washington stuitert op het eerste faillissement in de geschiedenis van ons land”, zei de Republikein op zijn 100ste dag als voorzitter van het Huis, eraan toevoegend dat hij alarm wilde slaan voor de financiële wereld, die de kwestie de afgelopen tijd heeft gebagatelliseerd.

Na een eerste sit-down meeting in februari, zijn McCarthy en president Joe Biden de afgelopen 75 dagen in een impasse verzeild geraakt over de kwestie met weinig communicatie, met mogelijk binnen enkele weken een historische en pijnlijke strijd over de schuldlimiet.

In reactie daarop noemde het Witte Huis de toespraak roekeloos, waarbij plaatsvervangend perssecretaris Andrew Bates in een verklaring zei dat McCarthy het volledige vertrouwen en de eer van de Verenigde Staten gijzelt zonder een plan aan te bieden waar de Republikeinen het over eens kunnen worden.

Hoewel de financiële markten de sage over het schuldenplafond met argwaan hebben gadegeslagen, wedden beleggers nog steeds dat de kans klein is dat de overheid daadwerkelijk in gebreke blijft.

Morgan Stanley Capital International volgt het beleggerssentiment op dit vlak door de handelsactiviteit in credit default swaps te monitoren. De kans op wanbetaling volgens deze maatstaf bedroeg 11,3% op 24 februari, vergeleken met 3,3% aan het begin van het jaar. Desalniettemin suggereert het nog steeds dat beleggers een wanbetaling als minder waarschijnlijk beschouwen.

Tijdens zijn toespraak kondigde McCarthy aan dat de Republikeinen van het Huis de komende weken zullen proberen een wetsvoorstel aan te nemen om de schuldlimiet te verhogen zonder inbreng van het Witte Huis. Het plan zal waarschijnlijk de schuldlimiet voor een jaar opschuiven, algemene uitgavenlimieten invoeren en andere GOP-prioriteiten omvatten, zoals nieuwe energiewetgeving.

Maar zelfs als McCarthy erin slaagt een akkoord te bereiken onder zijn onhandelbare House GOP-collega’s, zal het plan zeker worden verworpen door de Democraten in de Senaat en door het Witte Huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *