Vijf redenen waarom u overwogen zou moeten zijn in goud in de onzekere markten van vandaag (dixit Robert Minter)

Volgens een marktstrateeg moeten beleggers overwogen zijn in goud, aangezien het edelmetaal nog steeds de ruimte heeft in een wereld vol onzekerheid en omdat de status van reservevaluta van de Amerikaanse dollar aan het afnemen is.

In een recent interview zei Robert Minter, directeur ETF Investment Strategy bij abrdn, dat hij vijf redenen ziet waarom beleggers dit jaar van goud zouden houden.

“Goud mag nooit een nulgewicht in een portefeuille hebben, maar beleggers kunnen er momenteel verstandig aan doen om hun allocatie te vergroten”, zei hij. “De beleggers hebben op een vrij harde manier geleerd dat ze te weinig goud in portefeuille hebben.” De goudprijs blijft maar stijgen, terwijl de beurskoersen momenteel weinig of niets doen.

Hij merkte op dat het met het huidige momentum bij het goud slechts een kwestie van tijd wordt voordat de prijzen weer recordhoogtes bereiken. Deze bullish opwaartse trend voor het edelmetaal wordt veroorzaakt door de marktverwachtingen dat de Federal Reserve haar agressieve monetaire beleid voor de tweede helft van dit jaar zal beëindigen.

Momenteel zien de markten dat de Federal Reserve in mei nog een laatste verhoging van 25 basispunten doorvoert en tegen de zomer een mogelijke renteverlaging. Minter merkte op dat deze overgangsperioden historisch gezien extreem bullish waren voor goud.

“Toen de Fed pauzeerde in 2000, steeg de goudprijs met 55%; toen ze pauzeerden in 2006, steeg goud met 230%, en toen de Fed pauzeerde in 2008, steeg goud met 70%,” zei hij. “De Fed gaat pauzeren omdat ze niet de reden wil zijn waarom de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt.”

Minter voegde eraan toe dat nu de Federal Reserve bijna klaar is met het beëindigen van haar verkrappingscyclus, het onwaarschijnlijk is dat ze de inflatie onder controle zullen krijgen, wat betekent dat de reële rentetarieven laag zullen blijven, wat een aantrekkelijk klimaat voor goud creëert.

Hij merkte op dat de markten extreem volatiel zullen zijn tijdens deze overgang van het monetair beleid, maar goud zou als anker kunnen fungeren en investeerders enige stabiliteit kunnen bieden. Hij zei dat hij verwacht dat goud het beter zal blijven doen dan de S&P 500, aangezien de Federal Reserve haar monetaire beleid blijft verstrakken in een recessie en vervolgens gedwongen wordt de rente te verlagen.

Tot nu toe is de S&P 500 dit jaar met 6% en de goudprijs met bijna 9% gestegen.

“Dit laat alleen maar zien hoeveel onzekerheid er op de markt is en hoeveel premie er beschikbaar is voor veilige activa”, zei hij.

Het zijn niet alleen beleggers die zich willen indekken tegen marktonzekerheid en inflatie; Minter wees erop dat centrale banken een onverzadigbare honger naar goud hebben en vorig jaar een record van 1.136 ton kochten. Tot nu toe hebben centrale banken dit jaar 125 ton goud aangekocht, de sterkste start van een jaar in meer dan tien jaar.

Minter zei dat de vraag van de centrale bank solide waarde genereert op de markt, en hij voegde eraan toe dat hij niet verwacht dat deze trend snel zal eindigen.

Hij legde uit dat centrale banken ook goud kopen omdat het een aantrekkelijk diversificatie-instrument blijft ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Minter merkte verder op dat de Amerikaanse regering, in haar sancties tegen Rusland voor de invasie van Oekraïne vorig jaar, de Amerikaanse dollar gebruikt als de nieuwe “vliegdekschip” diplomatie om het buitenlands beleid te dicteren. Hij voegde eraan toe dat deze politiek veel landen ertoe aanzet bondgenoten met China te sluiten.

“Het verhaal van de-dollarisering is de afgelopen weken snel opgewarmd, wat niet echqt verwonderlijk is. Toegang tot een betalingssysteem mag geen methode zijn om buitenlands beleid af te dwingen”, zei hij. “Maar als je de dollar echt wilt vervangen, mis je een aantal behoorlijk belangrijke factoren, zoals de mogelijkheid om driehoeksarbitrage te doen en enorme liquiditeit. Goud kan inderdaad aan veel van die behoeften voorzien.”

De laatste reden waarom Minter optimistisch blijft over goud, is dat hoewel de Federal Reserve de rentetarieven agressief heeft aangescherpt vanwege de bankencrisis, ze opnieuw is begonnen met het vrijgeven van liquiditeit op de markt.

Sinds het begin van de laatste bankencrisis vorige maand heeft de Federal Reserve $ 323,3 miljard aan krediet verstrekt via drie van haar kredietfaciliteiten, een stijging ten opzichte van iets minder dan $ 5 miljard begin maart.

“Historisch gezien, wanneer de Fed-balans stijgt, stijgt ook de goudprijs,” zei hij. Een argument dat wat ons betreft alleszins hout snijdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *