Wees de volgende fase van de goudkoorts een stap voor (met dank aan een uitspraak van Henry Miller maar ook aan de Amerikaanse dollar)

“Elk moment is een gouden moment voor wie de visie heeft om het als zodanig te herkennen.”, deze uitspraak is van Henry Miller. Goud is in dit geval het glimmende object dat in de nabije toekomst een uitzonderlijk potentieel lijkt te bieden.

Hoewel goud op de lange termijn ondermaats heeft gepresteerd, zijn er aanzienlijke periodes waarin dit glimmende metaal het met een ruime marge heeft overtroffen. De goudprijs steeg in de periode van tien jaar die eindigde in augustus 2011 met 562% – een rendement op jaarbasis van bijna 21% per jaar. Over dezelfde periode behaalde de S&P 500 een totaalrendement van slechts 30,5% – inclusief dividenden!

De rendementen voor goud presteerden ruimschoots beter dan alle andere activaklassen gedurende deze periode van tien jaar. Maar we weten ook dat aandelen het vermogen hebben om intrinsieke waarde te creëren, en het is dit feit dat ze in staat heeft gesteld beter te presteren dan alle andere beleggingen.

Als we vorig jaar beschouwen, zien we dat goud zijn reputatie als inflatie hedge niet helemaal waarmaakte. Over het algemeen werden edelmetalen van oudsher gezien als een afdekking tegen inflatie en devaluatie van valuta’s. Goud presteerde in 2022 relatief vlak en de prestaties van vorig jaar zorgden voor een deuk in de inflatie hedge theorie.

Maar goud kreeg vorig jaar te maken met één grote tegenwind die nu van koers is veranderd: een sterke Amerikaanse dollar.

De Amerikaanse dollar verliet in 1971 de goudstandaard en ondanks enkele korte periodes van kracht, bevindt de dollar zich sindsdien in een langdurige neerwaartse trend. De VS is ‘s werelds grootste schuldenaar. Terwijl de Amerikaanse schulden en tekorten blijven stijgen, oefenen ze een neerwaartse druk uit op de dollar.

Goud en de dollar bewegen normaal gesproken in tegengestelde richtingen. Deze omgekeerde relatie is essentieel om te begrijpen. Goud beschermt beleggers tegen een dalende dollar en kan ons helpen onze rijkdom te beschermen en koopkracht te behouden terwijl de dollar op de lange termijn blijft dalen. Deze dynamiek is de reden waarom goud bekend staat als een waarde opslag en veilige haven tegen de erosie van fiat-valuta’s  

De meeste investeerders zijn bekend met goud als input voor het maken van sieraden. Het glimmende metaal is dit jaar al zo’n 10% gestegen. Goudaandelen zullen onvermijdelijk profiteren van hogere goudprijzen, aangezien de groei van de intrinsieke waarde hun aandelen in staat zal stellen beter te presteren.

Nu de Amerikaanse dollar van koers verandert ten opzichte van de kracht van vorig jaar, is het toneel nu klaar voor een langdurige gouduitbraak. Goud zou heel goed in de stijgers kunnen staan voor een periode van outperformance, vergelijkbaar met het decennium 2001-2011.

De beste manier om van deze beweging te profiteren, is via goudexploratie- en mijnbouwaandelen. In tegenstelling tot de onderliggende grondstof goud, hebben deze aandelen het vermogen om intrinsieke waardegroei te creëren, waarvan we weten dat aandelen in staat zijn geweest om in de loop van de tijd beter te presteren dan alle andere traditionele activaklassen. Moeten we daarom de voorkeur geven aan goudmijnaandelen boven fysiek goud? Wilt u een eerlijk antwoord op deze vraag? Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar gouden staven/baren en/of munten. Dit vanwege het feit dat ze toch iets meer zekerheid bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *