De dominantie van de dollar als reservevaluta is vorig jaar 10 keer sneller uitgehold dan in de afgelopen 2 decennia

Volgens de strategen van Eurizon is de status van reservevaluta van de Amerikaanse dollar de afgelopen twee decennia geleidelijk uitgehold. Maar vorig jaar was het tempo van de erosie 10 keer sneller te midden van de valutasancties tegen Rusland.

De dominante rol van de dollar in de internationale handel zal nochtans waarschijnlijk niet snel worden aangevochten, zei Eurizon.

Volgens Eurizon SLJ Asset Management is de reputatie van de dollar als favoriete reservevaluta in 2022 sterk gedaald, hoewel zijn kracht in de internationale handel onbetwist blijft.

In een notitie van maandag berekenden de strategen Joana Freire en Stephen Jen dat de dollar goed was voor ongeveer tweederde van de totale wereldwijde reserves in 2003, tegenover 55% in 2021 en 47% vorig jaar.

“Deze daling van 8% in één jaar is uitzonderlijk, gelijk aan 10 keer het gemiddelde jaarlijkse tempo van erosie van het marktaandeel van de USD in de voorgaande jaren”, aldus de auteurs.

De daling van de positie van de dollar als reservevaluta versnelde sinds het begin van de oorlog in met name Oekraïne.

“Uitzonderlijke acties” – namelijk de sancties van de VS en hun bondgenoten tegen Moskou – zorgden ervoor dat veel landen minder bereid waren om vast te houden aan de dollar, aldus het rapport.

Nadat Rusland vorig jaar Oekraïne was binnengevallen, hebben westerse landen Rusland grotendeels afgesneden van het wereldwijde financiële systeem en zijn valutareserves bevroren, waardoor het Kremlin gedwongen werd meer op de yuan te vertrouwen.

Ondertussen steeg het aandeel van de euro als reservevaluta met ongeveer 5%, zei Eurizon, waarmee het zijn status op hetzelfde niveau bracht als in 2003 en effectief twee decennia aan verliezen uitveegde.

De Chinese yuan bleef ondertussen in het gebruikelijke tempo stijgen en kende vorig jaar geen echt grote piek als wereldwijde reservevaluta.

De dollar is nog steeds het belangrijkste kanaal voor transacties van land tot land, zei Eurizon.

Onder verwijzing naar gegevens van de driejaarlijkse deviezenonderzoeken van de Bank voor Internationale Betalingen, was de dollar goed voor 85% van alle valutaomzet in 2010, vergeleken met het marktaandeel van 88% in 2022, aldus het rapport.

“Wij geloven dat de erosie van de status van reservevaluta van de dollar de afgelopen jaren in een alarmerend tempo is versneld, vooral sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, terwijl de dollar waarschijnlijk nog een tijdje zal blijven domineren als internationale valuta.” toegevoegd.

Ondertussen zei Fitch Solutions dat de dominantie van de dollar in de loop van de tijd zal afbrokkelen, maar dat er geen “paradigmaverschuiving” zal plaatsvinden, aangezien er geen levensvatbare alternatieve valuta is voor internationale handel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *