Hoog, hoger, hoogst: de goudprijs kan door het plafond vliegen met dank aan de verzwakkende dollar

Goud is eindelijk terug van weggeweest. Het gele metaal was de afgelopen jaren uit de gratie van beleggers gevallen. Iedereen verwachtte dat goud het goed zou doen toen de inflatie toesloeg. Maar het faalde in zijn “taak” om zich in te dekken tegen inflatie. Ontgoocheld keerden heel wat beleggers het goud de rug toe.

Goud is de laatste tijd echter opnieuw aan een opmars bezig. Het is het jaar begonnen met een stijging met dubbele cijfers.

Sterker nog, de metal heeft al bijna een nieuw record ooit bereikt. Het is moeilijk om een trend af te remmen als deze eenmaal op gang is gekomen. Sommige investeerders willen het niet geloven… Maar momentum werkt. En het is een sterke kracht in de financiële wereld.

Dat komt omdat stijgende activa de neiging hebben om te blijven stijgen. Een sterke trend wordt een self-fulfilling prophecy, waarbij meer investeerders instappen naarmate de prijzen stijgen. En op dit moment heeft goud zo’n opwaarts momentum.

Een krachtige rally heeft het metaal doen stijgen. Vorige maand bereikte de goudprijs een nieuw hoogtepunt in 52 weken.

Goud bereikte afgelopen herfst een dieptepunt. Sindsdien heeft het een indrukwekkende rally neergezet. De prijs van het metaal brak boven de $ 2.000 per ounce. En het kwam extreem dicht bij een nieuwe all-time high.

Volgens de geschiedenis zijn de winsten echter nog niet voorbij. Goud zou moeten blijven stijgen. En dat betekent dat het metaal binnenkort nieuwe hoogtepunten zal bereiken.

Om het te zien, keken de analisten naar elke nieuwe 52-weekse high voor goud sinds 1975. Ze hebben er 23 gezien vóór het meest recente extreme. En die voorbeelden leidden tot ongelooflijke outperformance.

Goud heeft de neiging grote pieken en dalen door te maken. Maar op de lange termijn heeft het kopen en vasthouden van het activum geleid tot solide rendementen. De typische jaarlijkse winst van 6% sinds het midden van de jaren zeventig is slechts iets minder dan het rendement op de aandelenmarkt.

Toch kan op het juiste moment in het metaal investeren tot veel grotere winsten leiden. En een van die momenten is kort na een nieuw hoogtepunt in 52 weken – zoals we vorige maand zagen…

Vergelijkbare opstellingen hebben geleid tot een winst van 2,6% in drie maanden, een winst van 5,5% in zes maanden en een winst van 11,7% in het volgende jaar. Natuurlijk, dat zijn geen “vervroegde pensionering” cijfers. Maar ze zijn nog steeds verdomd indrukwekkend.

Bovendien zullen vergelijkbare winsten deze keer goud waarschijnlijk door zijn vorige record aller tijden laten schieten… zelfs meer dan $ 2.200 per ounce. En dat is iets wat maar weinigen verwachten, zelfs na de recente rally.

Dit is niet het moment om het metaal op te geven. De trend is omhoog gericht.

Goud is in beweging – maar het is nog steeds niet erg geliefd. Ondanks de recente stijging van de prijzen, hebben investeerders zich nog niet massaal op het gele metaal. En daar is wel degelijk een reden voor.

“Goud heeft zijn naam als inflatiehedge vorig jaar niet waargemaakt”, schrijft Chris Igou. Als gevolg daarvan gooiden sommige beleggers de handdoek in de ring. Maar één factor is veel belangrijker voor de prijs van goud dan inflatie – en het is een rugwind die we voelen blazen. En dat is de verzwakkende dollar!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *