‘Een vallend aambeeld dat op de markt neerploft’ Elon Musk waarschuwt voor een verpletterende klap voor Amerikaans commercieel onroerend goed

Elon Musk, CEO van Tesla Inc., besprak een breed scala aan onderwerpen, van kunstmatige intelligentie tot buitenaards leven, tijdens zijn meest recente Fox News-interview, het laatste met Tucker Carlson. Maar hij waarschuwde op de eerste plaats voor de markt voor commercieel onroerend goed en zijn boodschap klinkt behoorlijk onheilspellend.

Hij wees erop dat de trend van thuiswerken het gebruik van kantoorgebouwen over de hele wereld aanzienlijk heeft verminderd. En dat belooft weinig goeds voor commercieel vastgoed.

“Bijna alle steden in de VS hebben op dit moment een record leegstand van commercieel vastgoed”, legt Musk uit.

Deze vacatures kunnen ernstige gevolgen hebben – en zelfs banken kunnen in de problemen komen.

“Commercieel onroerend goed was vroeger iets dat een klasse A-bezit werd beschouwd, dat als een bank commercieel onroerend goed zou hebben, dit als de hoogste beveiliging zou worden beschouwd … enkele van de veiligste activa die je zou kunnen hebben,” zei hij.

“Nu is dat niet meer het geval. Het ene bedrijf na het andere zegt zijn huurcontracten op of verlengt hun huurcontracten niet.”

Het is een akelig beeld. Bankfaillissementen waren al in het nieuws. Als ze nog meer klappen krijgen van de verwachte ondergang van commercieel vastgoed, kan het hele systeem in gevaar komen.

Musk is niet de enige die uitdagingen voor het segment aan de horizon ziet. Vastgoedveteraan Benjamin Miller voorspelt ook dreigende financiële turbulentie.

Miller is de mede-oprichter en CEO van het vastgoed crowdfunding platform Fundrise. In de laatste beleggersupdate schreef hij: “Voordat de volgende opleving begint, moeten de markten (samen met alle beleggers) eerst door deze laatste fase van financiële onrust heen, vergelijkbaar met de spreekwoordelijke ring van vuur.”

Hij legde uit dat de VS een lange periode van bijna nul rentetarieven en een recordhoeveelheid kwantitatieve versoepeling hebben doorgemaakt. En nu de Federal Reserve is begonnen met verkrappen, zijn de vooruitzichten somber voor een economie die sterk leunt op lenen.

De omwenteling zou snel kunnen komen.

“We verwachten dat ergens deze zomer (of vroege herfst) de voortdurende opbouw van druk in het systeem zal overkoken, wat zal leiden tot wijdverbreide breuken op de financiële markten (The Great Cascading of The Great Deleveraging) met de schuldenplafondcrisis als het waarschijnlijke omslagpunt ‘, zei Molenaar.

Maar dit is geen kommer en kwel. Hoewel Miller verwacht dat zorgen en angst zullen leiden tot uitverkoop op de markten, ziet hij ook kansen in het verschiet.

“Het goede nieuws is dat deze signalen aangeven dat we de bodem naderen en de komst voorspellen van wat mogelijk een extreem gunstige periode voor nieuwe investeringen zou kunnen worden”, zei hij. “De tijd om over te stappen naar een agressieve implementatiemodus nadert voor investeerders die het zich kunnen veroorloven.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *