Vraag naar zilver vestigde records in elke categorie in 2022

De vraag naar zilver vestigde vorig jaar een record in elke categorie op basis van de definitieve gegevens die deze week door het Silver Institute zijn vrijgegeven.

De totale wereldwijde vraag naar zilver in 2022 bedroeg een record van $ 1,242 miljard ounces. Dit vertegenwoordigde een stijging van 18% in de vraag naar zilver in 2021.

De netto investeringen in fysiek zilver stegen voor het vijfde achtereenvolgende jaar tot een nieuw hoogtepunt van 332,9 miljoen ounces. Investeringen in zilver in India lieten een duizelingwekkende stijging van 188% zien ten opzichte van 2021, met lagere prijzen en koopjesjacht, waardoor de vraag toenam. Er was een bescheiden groei van de vraag in de VS, ondanks aanhoudende tekorten aan aanbod, waardoor de premies uitzonderlijk hoog waren, vooral op Amerikaanse Silver Eagle-munten.

De industriële vraag boekte een record van 556,5 miljoen ounces in 2022. Groene energie-initiatieven hielpen de industriële afname te verhogen. Fotovoltaïsche energie (PV) alleen verbruikte 140,3 miljoen ounces zilver.

De vraag naar zilver in de zonne-energiesector zal naar verwachting blijven groeien. Volgens een studie van wetenschappers van de Universiteit van New South Wales zullen fabrikanten van zonne-energie tegen 2027 waarschijnlijk meer dan 20% van de huidige jaarlijkse zilvervoorraad nodig hebben. En tegen 2050 zal de productie van zonnepanelen ongeveer 85-98% van de huidige wereldwijde zilverproductie verbruiken. reserves.

Elektrificatie binnen het automobielsegment ondersteunde samen met andere investeringen in energieopwekking en distributie ook de industriële vraag.

De productie van zilveren sieraden steeg met 29% op jaarbasis tot een record van 234,1 miljoen ounces. India liep voorop, met een verdubbeling van de vraag op jaarbasis.

Ondertussen vertoonde de vraag naar zilverwerk in 2022 een nog grotere piek van 80% tot 73,5 miljoen ounces, opnieuw een recordhoogte.

Terwijl de vraag naar zilver enorm steeg, bleef het aanbod vorig jaar vlak.

De mijnproductie daalde met 0,6% tot 822,4 miljoen ounces. De productie van primaire zilvermijnen bleef vrijwel gelijk op jaarbasis en steeg met slechts 0,1% tot 228,2 miljoen ounces. Lagere productie van bijproducten van lood- en zinkmijnen, vooral in China en Peru, zorgde voor een daling van de totale mijnproductie.

Een bescheiden toename van de recycling compenseerde de daling van de mijnproductie.

Een record wereldwijde vraag naar zilver en een gebrek aan opwaarts aanbod droegen vorig jaar bij aan het markttekort van 237,7 miljoen ounce. Het was het tweede achtereenvolgende jaarlijkse tekort op rij. Het Silver Institute noemde het misschien wel het grootste tekort ooit. Het merkte ook op dat de gecombineerde tekorten van de voorgaande twee jaar de cumulatieve overschotten van de afgelopen 11 jaar ruimschoots compenseerden.

Vooruitkijkend naar 2023 voorspelde het Silver Institute: “Dit jaar zal er naar verwachting weer een solide vraag naar zilver zijn. De industriële fabricage zou een recordhoogte moeten bereiken, gestimuleerd door aanhoudende winsten op de PV-markt en een gezonde afname van andere industriële segmenten.”

Het rapport merkte op dat de vraag naar zilveren munten en zilveren baren, samen met de vraag naar zilver in de fabricage van sieraden, waarschijnlijk niet het record van 2022 zou halen, maar er wordt voorspeld dat ze allemaal historisch hoog zullen blijven.

Ondertussen zal de groei van het aanbod in 2023 waarschijnlijk niet meer dan eencijferig zijn.

Als gevolg hiervan zal er dit jaar ook weer een groot tekort voor zilver zijn, wat neerkomt op een verwachte 142,1 Moz, wat het op een na grootste tekort in meer dan 20 jaar zou zijn. Als we de leveringstekorten van 2021-2023 bij elkaar optellen, zullen de wereldwijde zilvervoorraden tegen het einde van dit jaar met 430,9 Moz zijn gedaald ten opzichte van hun piek van eind 2020. Om dit in perspectief te plaatsen, het is gelijk aan meer dan de helft van de voorspelde jaarlijkse mijnproductie van dit jaar, en meer dan de helft van de voorraden die momenteel worden bewaard in Londense kluizen die bewaardiensten aanbieden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *