Europa’s nieuwe energieprobleem: het heeft nu te veel aardgas (voorraden bevinden zich op recordniveau)

De aardgasopslagtanks van Europa lopen vol en dat heeft tot gevolg dat er nu een overschot aan gas is. Europa heeft een lange weg afgelegd sinds de waanzinnige rit die een jaar geleden de aardgasprijzen opdreef. Op 9 mei was de Europese gasopslag voor 62% vol, en in het huidige tempo van bijvullen zal de opslag naar verwachting eind augustus zijn capaciteit van ongeveer 1.138 terawattuur (TWh) bereiken, volgens schattingen van Morgan Stanley. En dat drijft de gasprijzen omlaag.

In augustus 2022 bereikte de Nederlandse TFF-gasfutures, het Europese referentiecontract, € 243,72 ($ 265,94) per megawattuur (MWh), ondersteund door de energiestoringen van de Russische oorlog in Oekraïne en het vooruitzicht van een strenge winter zonder voldoende verwarmingsbrandstof. In november lagen enkele tientallen LNG-tankers stil voor de kust van Spanje, wachtend op een nieuwe prijsstijging voordat ze hun lading verkochten.

Maar een strenge winter bleef uit, de vraag bleef laag en Europa sloot de winter af met recordhoge aardgasvoorraden voor maart, volgens gegevens van Gas Infrastructure Europe.

De prijzen daalden in januari en in de lente en bereikten op 12 mei € 34,78 ($ 37,95), een daling van 150% ten opzichte van augustus 2022.

Dat garandeert niet dat de Europese consument de komende maanden gespaard zal blijven van hoge energierekeningen. Aangezien er zeer weinig gas uit Rusland wordt aangevoerd (pdf), kunnen verschillende factoren prijsschommelingen veroorzaken. Een koude winter, verhoogde concurrentie om LNG uit Azië of een toenemend gebruik van gas door Europeanen kunnen zelfs volledig gevulde gasreserves onder druk zetten, waardoor de prijzen mogelijk weer stijgen.

In een rapport dat op maandag 8 mei is gepubliceerd, schatte Goldman Sachs dat de gemiddelde prijzen voor de komende winter boven de € 90 ($ 97,7)/MWh zullen liggen, en meer dan € 100 in geval van een bijzonder strenge winter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *