Goud is de beste hedge als de schuldplafondangst toeneemt, zegt RBC (ook de ETF’s kopen weer meer goud)

Volgens RBC Capital Markets zal de groeiende angst over de Amerikaanse schuldplafondcrisis gunstig zijn voor goud nu de beleggers zich schrap zetten voor mogelijke chaos op de financiële markten.

De hoop op een deal om een allereerste Amerikaanse wanbetaling af te wenden, werd de kop ingedrukt nadat president Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy afgelopen vrijdag een bijeenkomst hadden uitgesteld die bedoeld was om de impasse te doorbreken. De vertraging geeft echter niettemin aan dat de gesprekken op personeelsniveau vooruitgang opleverden, aldus mensen die bekend zijn met de gesprekken.

RBC Capital Markets-strateeg Christopher Louney zei dat de moeizame onderhandelingen de weg hebben geëffend voor een korte termijn boost voor edelmetaal, waarvan de prijs zich op zeer korte afstand van een recordhoogte bevindt.

“Zelfs in de veronderstelling dat er uiteindelijk een deal wordt bereikt, zouden we de potentiële groeiende financiële angst niet kunnen negeren naarmate de deadline nadert”, zei hij in een notitie. “Op de korte termijn denken we dat goud de beste hedge lijkt.”

Een andere stimulans voor het edelmetaal is dat de markten later dit jaar meerdere renteverlagingen in de VS in prijzen, wat het niet-rentedragend goud zou moeten ondersteunen. Die weddenschappen zijn deze week versterkt door gegevens die laten zien dat de inflatie afkoelt en dat de werkloosheidsaanvragen de hoogste zijn sinds oktober 2021.

De impasse in Washington is slechts een van de vele rugwinden voor goud nu de Federal Reserve het einde van haar renteverhogingscyclus nadert, zeiden ANZ Banking Group Ltd.-analisten Soni Kumari en Daniel Hynes in een rapport. Toenemende geopolitieke risico’s, aanhoudende bezorgdheid over de gezondheid van de Amerikaanse bankensector en zorgen over een economische vertraging vergroten ook de aantrekkingskracht van de veilige haven die het goud nog steeds is, zeiden ze.

Tegen die achtergrond zullen de stromen naar door goud gedekte exchange-traded funds waarschijnlijk de rest van dit jaar positief blijven, aldus de ANZ-analisten. De goudposities in ETF’s stegen vorige week het sterkst in een jaar en zetten hun opleving voort sinds begin maart, toen het faillissement van Silicon Valley Bank voor het eerst aanleiding gaf tot zorgen over de Amerikaanse banken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *