Argentinië gaat bankroet om een volledige ineenstorting van de valuta te stoppen (en de inflatie in het land is een complete ramp)

De strijd van Argentinië om te voorkomen dat zijn problematische valuta instort, laat de centrale bank volgens sommige schattingen bankroet achter.

Volgens het in Buenos Aires gevestigde adviesbureau 1816 Economia & Estrategia heeft het Zuid-Amerikaanse land al zijn liquide internationale reserves plus nog eens naar schatting een geleende 1 miljard dollar uitgegeven.

Zonder nog gemakkelijk uit te geven contant geld bij de hand, rijzen er vragen over hoe lang de regering de peso nog kan verdedigen tegen een totale ineenstorting. Het land loopt nu gevaar op een valutadevaluatie die de inflatie van 104% nog zal aanwakkeren en de sociale onrust zal verergeren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober.

“Minder reserves leiden tot meer druk op de wisselkoers van de peso, wat op zijn beurt leidt tot meer opwaartse druk op de inflatie”, zegt Fernando Losada, algemeen directeur bij Oppenheimer & Co. “Ik zie geen mogelijk scenario waarin de inflatie dit jaar onder de drie cijfers komt .”

Argentinië worstelt al tientallen jaren om internationale reserves op te bouwen en die vervolgens op een gezond niveau te houden, door het gebruik van die reserves om de stijgende prijzen te bestrijden en te jongleren met verplichtingen op buitenlandse obligaties.

Het land heeft nu technisch gezien minder dan 34 miljard dollar aan buitenlandse reserves, maar de meerderheid zit vast in minder liquide activa – zoals goud, kredietswaplijnen met China en de Bank of International Settlements en de dollars die Argentijnen op hun spaarrekeningen hebben staan. .

Dat is een probleem voor een land dat direct geld nodig heeft. Volgens het rapport van het bedrijf uit 1816 vorige week overtreffen de verplichtingen van Argentinië in vreemde valuta de totale reserves al met ongeveer $ 1 miljard – de slechtste verhouding sinds het land begin jaren 2000 werd geteisterd door een economische crisis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *