De-dollarisatie betekent dat goud wordt onderschat en dat het nog een lange weg te gaan heeft (naar omhoog, wel te verstaan)

Goud wordt ondergewaardeerd en de goudprijs zou kunnen stijgen door de-dollarisatie, zei de Co-CIO van Bridgewater.

“De huidige geopolitieke onrust gaat niet weg. Dit is een langzaam voortschrijdende seculiere steun voor goud, zodat de goudprijs nog over opwaarts potentieel beschikt”, zei Karen Karniol-Tambour. Het aanhoudend inflatiegevaar zal bovendien de interesse in goud hoog houden, zei ze op de Sohn-conferentie.

Goud zou aan het begin kunnen staan van een langdurige stijgingsperiode naarmate de wereldwijde de-dollariseringstrends aanhouden, zei Co-CIO van Bridgewater Associates Karen Karniol-Tambour.

Goud is van oudsher aantrekkelijk wanneer de rentetarieven dalen, maar ze denkt dat er nu meer in het edelmetaal zit. Wat de vooruitzichten op prijsstijgingen zonder meer gunstig maakt.

“Goud wordt onderschat. Het heeft nog een lange weg te gaan”, zei ze dinsdag op de Sohn-conferentie, volgens Kitco News.

Dit komt omdat sommige landen proberen hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen, die dominant is in de internationale handel en traditioneel wordt gezien als een pijlerreserve voor centrale banken.

Maar westerse sancties tegen Rusland die de deviezenreserves van dit land hebben bevroren, benadrukten de risico’s van het gebruik van dollars. En sinds de Russische invasie van Oekraïne hebben meer landen zich tot de Chinese yuan of andere niet-dollarvaluta’s gewend voor handelsovereenkomsten.

Ondertussen zijn de aankopen van goud door de centrale banken de afgelopen kwartalen enorm gestegen, terwijl ze zich haasten om het in hun reserves op te slaan.

Karniol-Tambour zei dat dit ook het beleggerssentiment rond goud kan veranderen, namelijk de waargenomen alternatieve kosten als een niet-renderende activa.

“Deze geopolitieke onrust gaat niet weg”, zei ze. “Dit is een langzaam voortschrijdende seculiere steun voor goud.”

Ondertussen, met een nog steeds relatief hoge inflatie op de wereldmarkten, is goud klaar om investeerders aan te trekken als een afdekking tegen koopkrachterosie.

De consumenteninflatie in de VS is sterk vertraagd ten opzichte van het hoogste punt van afgelopen juni van 9%. Maar de meest recente CPI-gegevens voor april schatten de inflatie op 4,9%, wat nog steeds ruim boven de doelstelling van de Federal Reserve van 2% ligt.

“Het feit dat de inflatie zo volatiel is, verhoogt de kans dat je echte koopkracht verliest”, zei Karniol-Tambour.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *