Platinamarkt  kijkt dit jaar tegen een aanzienlijk tekort aan (en dat kan de prijs alleen maar opjagen)

Het wereldwijde tekort aan platina zal de komende kwartalen toenemen, resulterend in een van de grootste tekorten in een halve eeuw, aldus de World Platinum Investment Council (WPIC) in een kwartaalrapport op maandag. Dit zou de spotprijzen van het metaal moeten blijven ondersteunen.

Voortdurende stroomuitval in Zuid-Afrika, een land dat verantwoordelijk is voor de mijnbouw van ongeveer 70% van de wereldvoorraad aan platina, verstoort de productie. Daarbij komt dat de vraag robuust blijft en in 2023 het aanbod met 983.000 ounces zal overtreffen. Dit betekent concreet dat het tekort het grootste zal zijn sinds de jaren 70 – en in vergelijking met een tekortprognose van 556.000 ounces gemaakt door WPIC in maart.

Het voorspelde tekort voor 2023 (-983 koz) is 77% groter dan geprojecteerd in de Q4’22 Platinum Quarterly in maart 2023, en weerspiegelt een daling van het totale aanbod met 1% en een stijging van de vraag met 28% ten opzichte van 2022.

Naast Zuid-Afrika, zei WPIC dat westerse sancties tegen Rusland ook hebben bijgedragen aan het verschuiven van de wereldwijde marktverhoudingen.

“Dit weerspiegelt de aantrekkelijke investeringsvooruitzichten van een markt die dit jaar een aanzienlijk tekort oploopt, met tekorten die waarschijnlijk meerdere jaren zullen aanhouden, tenzij er een substantiële toename van het aanbod of een aanzienlijke vernietiging van de vraag zou gebeuren. Waarbij beide scenario’s onwaarschijnlijk lijken.

De platinaprijs steeg tussen midden februari en eind april met meer dan 20% van $ 907 naar $ 1.127. Ondertussen zei WPIC dat de industriële vraag naar verwachting met 17% op jaarbasis zal stijgen tot een ongekend niveau, voornamelijk aangewakkerd door een grotere vraag vanuit sectoren als glas en chemicaliën in China.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *