Goud zou naar een nieuw record kunnen stijgen als de VS in gebreke blijft en investeerders richting veiligheid vluchten

Een wanbetaling in de VS zou de goudprijs naar een nieuwe recordhoogte kunnen stuwen, aangezien beleggers veilige havenactiva blijven opzoeken.

Zelfs als er op het laatste moment een deal zou worden gesloten, zou goud op korte termijn kunnen stijgen, aldus RBC Capital Markets.

Nu de politici in de VS elkaar blijven tegenspreken over het opheffen van het schuldenplafond, begint goud er steeds aantrekkelijker uit te zien.

Het edelmetaal heeft deze maand geflirt met zijn recordhoogte van $ 2.075,47 per ounce in augustus 2020, volgens gegevens van Bloomberg. En terwijl het de afgelopen week wat corrigeerde, is goud dit jaar tot nu toe met 11% gestegen en zelfs met 25% vanaf het dieptepunt in november.

Specifieke voorspellingen over de collateral damage van een Amerikaanse wanbetaling zijn lastig, aangezien een dergelijke gebeurtenis ongekend is. Maar analisten zeggen dat het goud daarvan moet kunnen profiteren.

“Het zou me niet verbazen als we een beweging van $ 100 in de goudprijs zouden maken”, vertelde Oanda Senior Market Analyst Edward Moya aan Insider. “Het is een beetje te moeilijk om te noemen, maar dat is duidelijk een historisch moment dat grote delen van Wall Street zou ontrafelen.”

Een stijging van $100 per ounce zou goud boven de recordhoogte brengen. Op maandag handelde het gele metaal op ongeveer $ 2.020 per ounce.

Wetgevers hebben aangegeven dat er weinig vooruitgang is geboekt met een deal om het schuldenplafond op te heffen, maar ze hebben misschien nog maar een paar weken te gaan. Minister van Financiën Janet Yellen heeft klaar en duidelijk gezegd dat het geld van de regering op 1 juni op zal zijn.

“Zelfs in de veronderstelling dat er uiteindelijk een deal wordt bereikt, zouden we de potentiële groeiende financiële angst niet negeren naarmate de deadline nadert. In een dergelijk scenario lijkt goud een van de weinige waarschijnlijke kandidaten die de last van de daaruit voortvloeiende marktstromen zou dragen,” analist Christopher Louney van RBC Capital Markets.

Quincy Krosby, chief global strategist voor LPL Financial, verwacht ook dat goud zou kunnen stijgen bij een wanbetaling. Ze wees ook op credit default swaps als een potentiële indicator, waarbij ze opmerkte dat deze gecorreleerd zijn met goud. In april bereikten de eenjarige default swaps hun hoogste niveau sinds 2008.

“Het zou niet verwonderlijk zijn om goud te zien als een toevluchtsoord voor degenen die bang zijn dat er inderdaad een faillissement zou kunnen volgen”, vertelde Krosby aan Insider.

Zelfs buiten een standaardscenario voelt de goudmarkt nog andere winden in de rug blazen die mogelijk nieuwe recordhoogtes kunnen opleveren.

Moya wees op de voortdurende aankoop van goud door wereldwijde centrale banken, de vraag uit China en India en de  kans op wereldwijde renteverlagingen, wat goud zou helpen omdat het een niet-rentedragend actief is.

“Dus het lijkt erop dat er een goede reden is om te verwachten dat goud nog steeds beter zou kunnen presteren”, zei hij. “Gaat het dit jaar richting $ 2.100 voor de goudprijs? Ik denk dat er nog steeds een goede kans is dat dat kan gebeuren, gezien de manier waarop de Amerikaanse economie – of de richting – waarin de Amerikaanse economie zich beweegt. Dus goud gaat het waarschijnlijk prima doen, gezien alle risico’s die op tafel liggen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *