Zilver heeft zich hersteld doordat de markt weer in evenwicht is gekomen (zilverprijs is op jaarbasis met 21% gestegen)

De zilverprijs is op jaarbasis met 21% gestegen tot $25,7/oz en dit volgens Bank of America door een samenloop van ondersteunende fundamentals. De krapte op de fysieke markt is aan verschillende factoren merkbaar. Het zilver dat is opgeslagen in de magazijnen van de Chicago Mercantile Exchange (CME) en de kluizen van de London Bullion Market Association (LBMA) is bijvoorbeeld gestaag gedaald. Terwijl de Amerikaanse muntverkopen niet erg hoog zijn, noteren de premies voor zilveren munten ongeveer $ 1/oz boven de niveaus van het afgelopen decennium.

Wat heeft dit veroorzaakt? Het meest opmerkelijke is waarschijnlijk dat het mijnaanbod ongeveer 10% onder de recordhoogtes van het afgelopen decennium ligt. Dit terwijl ook de vraag is afgenomen. Als zodanig is de zilvermarkt weer in evenwicht gekomen, wat wijst op de mogelijkheid van een verdere stijging van de prijzen tot aan het einde van dit jaar.

Na een langdurige bearmarkt in het afgelopen decennium, hebben zilvermijnen de productie verlaagd en blijft de productie zoals gezegd ongeveer 10% onder recordhoogtes. Rekening houdend met de richtlijnen van de grootste zilvermijnen, denken we dat het aanbod in de toekomst beperkt zal blijven. Dit hielp de zwakte van de traditionele industriële vraag te compenseren, met een zwakke aanvoer uit Japan en de VS. China blijft ook een netto-exporteur van geraffineerd zilver. Ondertussen importeerde India afgelopen zomer recordvolumes zilver, maar die import is nu teruggevallen naar meer normale niveaus. Tegelijkertijd wordt verwacht we dat de vraag naar groene technologieën, waaronder zonne-energie en EV’s, in de toekomst gestaag zal toenemen. Dit zou moeten helpen om een tekort op de markt te blijven zien.

Beleggers waren vaak de marginale prijsaanjagers, maar het vertrouwen in het witte metaal had de afgelopen jaren een deuk gekregen toen bullish pitches over ‘veelbelovende’ toepassingen nooit echt uitkwamen. Productieverlagingen hebben, samen met een grotere vraag naar elektrische auto’s en zonnepanelen, de zilvermarkt weer in evenwicht gebracht en prijzen vinden nu steun, zelfs zonder veel niet-commerciële vraag. Anderzijds is het beheerde vermogen van fysiek ondersteunde ETF’s sinds 3Q22 aan het dalen, ook al zijn de zilverprijzen gestegen. Maar nu de fundamentals sterker worden, is er ruimte voor meer aankopen door investeerders, wat dan een extra impuls kan geven aan de zilverprijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *