Zorgen over Chinese economie zetten zilverprijs onder druk (ook “Dr. Copper” heeft last van een appelflauwte)

De goud- en zilverprijs zijn dinsdag lager gesloten en dat had onder andere te make met bezorgdheid over de Chinese economie. Sommige zwakkere economische cijfers uit China hebben geleid tot toenemende bezorgdheid over de consumenten- en commerciële vraag naar edelmetalen. De zilverprijs viel terug onder $ 24 per troy ounce.

China, de op een na grootste economie ter wereld, kreeg dinsdag een aantal sombere economische cijfers over zich heen. De industriële productie steeg in april met 5,6% op jaarbasis, wat minder was dan de marktverwachting van een groei met 10,1%. De industriële productie steeg in maart met 3,9% op jaarbasis en dat was ook een pak minder dan verwacht. De investeringen in vaste activa waren ook lager dan verwacht met 4,7% op jaarbasis, in vergelijking met een verwachte stijging van 5,2%. De Chinese elektriciteitsproductie daalde in maart met 8,2% op jaarbasis. De aluminiumproductie verzwakte in maart en de staalproductie daalde. De gasproductie voor maart daalde ook, evenals de productie van kolenmijnen.

Ondertussen zijn de Comex-prijzen voor koperfutures flink gedaald en bereikten ze een dieptepunt in 5,5 maanden. Het rode industriële metaal wordt al tientallen jaren “Dr. Copper” genoemd. Het is een belangrijke bouwcomponent in de wereldwijde bouw en kan dus helpen bij het voorspellen van de wereldvraag in die grote industrie. De huidige neerwaartse trend van de koperprijs en het laagste punt in meerdere maanden wijzen op een huidige bloedarmoede in de wereldeconomie. Dat is ook een bearish element voor goud en zilver vanuit vraagperspectief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *