Bloomberg stelt vast dat goud zienderogen aan populariteit wint bij de Amerikaanse beleggers (het gele metaal is zelfs populairder geworden dan aandelen)

Volgens de laatste Markets Live Pulse-enquête van Bloomberg zijn er duidelijke signalen dat de beleggers zich in toenemende mate tot het goud wenden als afdekking tegen een mogelijke wanbetaling.

Goud bleek uit een recente ondervraag bij voorkeur de beste keuze voor de  beleggers, waarbij meer dan de helft van de ondervraagden het edelmetaal koos als bescherming tegen de onrust wat betreft het schuldenplafond. Alle andere opties, inclusief Amerikaanse staatsobligaties, bleven ver achter.

Uit een recent onderzoek van Gallup bleek ook dat de waardering van Amerikanen voor goud als de beste langetermijninvestering bijna is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

De opvatting dat goud de beste lange termijn belegging is, steeg van 15% in 2022 naar 26% — het hoogste niveau sinds 2012. Goud heeft aandelen ingehaald als de op een na meest geprefereerde belegging en meer dan een kwart van de Amerikanen beschouwt goud nu als de beste long play.

“Goud heeft de neiging om te profiteren wanneer het vertrouwen in zowel onroerend goed als aandelen daalt. Dit is meestal in tijden van economische recessie of onzekerheid, zoals gebeurde rond de tijd van de Grote Recessie, en wat vandaag dus weer opnieuw gebeurt,” zei Gallup.

Een belangrijke nieuwe drijfveer voor goud dit jaar is de fors toegenomen vraag naar ETF’s die in goud beleggen, waarbij dus eindelijk de waarde van het edelmetaal wordt erkend te midden van hernieuwde angst voor een recessie, aldus Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) in haar laatste rapport.

“We verwachten dat de goud-ETF-stromen de rest van dit jaar positief zullen worden”, aldus de strategen van de bank. “Problemen in de Amerikaanse banksector, verhoogde rentetarieven en onzekerheid rond het schuldenplafond temperen de economische vooruitzichten en stimuleren de vraag naar goud als veilige haven.”

ANZ ziet goud tegen het einde van dit jaar op $ 2.100 per ounce en $ 2.200 in de tweede helft van volgend jaar. Eventuele prijsdalingen worden volgens de bank gezien als koopkansen.

Goud zakte dinsdag echter terug onder de $2.000 per ounce, terwijl Comex goudfutures in juni werden verhandeld op $1.994,60, een daling van 1,39% op de dag. Maar veel analisten verwachten dat goud zich herstelt en zijn niveau boven de $2.000 per ounce handhaaft als gevolg van het probleem met het schuldenplafond.

“Gezien het aanhoudende geschil over het Amerikaanse schuldenplafond, zal de goudprijs voorlopig waarschijnlijk boven de $ 2.000 per troy ounce blijven, wat zijn reputatie als veilige haven eer zal aandoen”, zei Commerzbank-analist Thu Lan Nguyen. . “Immers, elke schuldverzuim door Washington, al is het maar tijdelijk, zou ongetwijfeld ernstige negatieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie, waardoor het waarschijnlijker wordt dat het monetaire beleid zal worden versoepeld – in grotere mate dan nu al op de markt is in geprijsd.” – en goud relatief aantrekkelijker maken als niet-rentedragende belegging.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *