Europese aardgasprijzen dalen in snel tempo (en wie ligt nog wakker van de energiecrisis?)

De lage vraag naar aardgas heeft de referentiegasprijzen in Europa vorige week naar een zesde achtereenvolgende wekelijkse verlies gestuurd – de langste reeks wekelijkse verliezen sinds 2020. De futures op één maand op de TTF-hub, de maatstaf voor de Europese gashandel, daalden afgelopen vrijdag met 3,7% tot 33,80 euro per megawattuur (MWh). Gisteren vielen ze zelfs terug tot iets meer dan 32 euro per megawattuur.

Een lagere vraag naar stroom bij zacht lenteweer in het grootste deel van Europa drukte de aardgasprijzen, terwijl de nog steeds comfortabele voorraden gas nog niet hebben geleid tot enige haast om opslaglocaties te vullen in de aanloop naar de volgende winter.

Op 10 mei waren opslaglocaties in de hele EU voor 62,48% vol, dit volgens de gegevens van Gas Infrastructure Europe.

De referentieprijzen voor gas in Europa zijn sinds het begin van het jaar gehalveerd en bedragen nu slechts een tiende van het record van meer dan 326 dollar (300 euro) per MWh uit augustus 2022.

Spot LNG-prijzen voor levering aan Noord-Azië in juni zijn de afgelopen weken ook gedaald en waren op vrijdag voor de derde opeenvolgende week gedaald, te midden van een zwakke vraag en hoge voorraden bij de belangrijkste Aziatische importeurs. De prijzen in Azië, deze week $ 10,50 per miljoen Britse thermische eenheden (MMBtu), daalden met 4,5% ten opzichte van de voorgaande week, volgens schattingen van bronnen uit de industrie die door Reuters worden aangehaald. De LNG-spotprijzen in Azië zijn nu op het laagste niveau sinds eind mei 2021.

Ondanks de huidige stilte in de vraag naar aardgas en de prijzen in Europa en Azië, waarschuwen regeringen en de industrie dat Europa niet achterover moet leunen en dat de energiecrisis nog niet voorbij is.

“De energiecrisis is inderdaad nog niet voorbij en de situatie met de energievoorziening in Europa zou later dit jaar kunnen verslechteren”, zei een van de grootste nutsbedrijven van Duitsland, E.On, deze week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *