Zelfs tegen de achtergrond van de oorlog blijven de Oekraïners corrupt: de zaak Vsevolod Kniaziev is de grootste corruptiezaak ooit in het land (en dat wil toch iets zeggen)

‘Chef Hooggerechtshof Oekraïne vastgehouden in corruptieonderzoek’, zo blokletterden de media eerder deze week. Het bericht laat een misselijk makend buikgevoel na. Terwijl hun landgenoten sneuvelen aan het front, kunnen hooggeplaatste functionarissen niet nalaten om hun zakken te vullen. Herinneren we er aan dat Oekraïne al voor de Russische inval op dat vlak een slechte reputatie genoot. Het kan echter altijd erger.

De huidige corruptiezaak is namelijk de ‘grootste ooit’ waarbij de Oekraïense rechterlijke macht betrokken is, zegt de anti-corruptiebaas.

Verschillende hooggeplaatste Oekraïense functionarissen zijn de afgelopen maanden in verband gebracht met corruptiezaken.

Het hoofd van het Hooggerechtshof van Oekraïne is aangehouden als onderdeel van een onderzoek naar omkoping voor een bedrag van $ 2,7 miljoen, meldden anti-corruptie-autoriteiten dinsdag.

De president van het Hooggerechtshof, Vsevolod Kniaziev, en een niet bij naam genoemde advocaat werden vastgehouden als onderdeel van het onderzoek, zei het Oekraïense Nationale Bureau voor Corruptiebestrijding (NABU) in een verklaring.

De advocaat wordt verdacht van optreden als tussenpersoon namens een miljardair Oekraïense ijzeroligarch, Kostyantyn Zhevago.

Zhevago wordt beschuldigd van het omkopen van ambtenaren, waaronder rechters van het Hooggerechtshof, met ongeveer $ 2,7 miljoen om een uitspraak ten gunste van een van zijn bedrijven, de Finance and Credit-groep, te beïnvloeden, aldus de verklaring.

“Dit is de grootste zaak ooit, waarbij de Oekraïense rechterlijke macht betrokken is”, zei het hoofd van de NABU, Semen Kryvonos, tijdens een persconferentie in Kiev, meldde AFP.

Verschillende hooggeplaatste Oekraïense functionarissen zijn de afgelopen maanden in verband gebracht met corruptiezaken, terwijl Kiev probeert hard te werken aan corruptie om te voldoen aan de eisen van de rechtsstaat van de EU, ook al blijft het zich verzetten tegen de grootschalige invasie van Rusland.

Oekraïne kreeg afgelopen juni samen met Moldavië de status van kandidaat-lidstaat van de EU. Opnieuw moet de vraag worden gesteld of het land deze status waard is zolang de corruptie niet tot de wortel uitgeroeid is.

1 gedachte over “Zelfs tegen de achtergrond van de oorlog blijven de Oekraïners corrupt: de zaak Vsevolod Kniaziev is de grootste corruptiezaak ooit in het land (en dat wil toch iets zeggen)”

  1. Peter Doggen

    Asjeblief, niet nog meer corrupte lidstaten voor de EU! We zitten al genoeg opgescheept met zakkenvullers, te beginnen met keizerin Ursula.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *