Dreigt er een nieuwe voedselcrisis? Er is een tekort aan rijst op de markt en dat jaagt de rijstprijs door het dak

Voor het eerst in twee decennia zal de wereldwijde rijstmarkt een enorm tekort laten optekenen en volgens Fitch Solutions is dit te wijten aan tien jaar van hoge rijstprijzen. En met prijsstijgingen die meer dan 3,5 miljard mensen over de hele wereld treffen, krijgt de regio Azië-Pacific, die 90 procent van de rijst in de wereld consumeert, de grootste klappen te verwerken. Uiteindelijk dreigt er zelfs hongersnood op grote schaal, tenzij tijdig wordt ingegrepen.

Terwijl de rijstprijzen naar verwachting tot 2024 op dit hoge niveau zullen blijven, suggereerde een rapport van Fitch Solutions Country Risk & Research dat de gemiddelde rijstprijs tot en met 2023 year-to-date rond de $ 17,30 per cwt lag en naar verwachting in het beste geval slechts licht zal dalen.

“Aangezien rijst een hoofdvoedsel is op meerdere markten in Azië, zijn de rijstprijzen een belangrijke bepalende factor voor de inflatie van voedselprijzen en voedselzekerheid, met name voor de armste huishoudens”, vertelde Charles Hart, grondstoffenanalist van Fitch Solutions, aan CNBC.

Dit wereldwijde tekort voor het jaar 2022-2023 zou neerkomen op een forse 8,7 miljoen ton, een voorspelling die dit het grootste wereldwijde rijsttekort zou maken sinds het tekort van 18,6 miljoen ton in 2003-2004.

Maar het zijn niet alleen de prijsstijgingen uit de afgelopen jaren die het tekort veroorzaken; de aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft de behoefte aan een alternatief voor granen vergroot na een grote prijsstijging van de klassieke graansoorten. Slecht weer in de rijst producerende economieën zoals China en Pakistan zijn mede schuldig. Zware moessonregens en overstromingen in de zomer hebben bijgedragen tot een exponentiële accumulatie van regenval in de Chinese provincies Guangxi en Guangdong, de op een na hoogste ooit gemeten in ongeveer 20 jaar, volgens het landbouwanalysebedrijf Gro Intelligence.

Bovendien zag Pakistan hun jaarlijkse productie met 31 procent dalen als gevolg van de ernstige overstromingen vorig jaar, waarbij het ministerie van Landbouw beweerde dat het aanvankelijk niet zo’n grote impact had verwacht. De Pakistaanse overheid heeft zich daarin dus deerlijk vergist.

Hoewel de meeste landen die door het tekort zullen worden getroffen, de landen zijn die al te lijden hebben onder hoge binnenlandse voedselprijzen, zoals Pakistan, Turkije, Syrië en sommige Afrikaanse landen, wenkt er in de verte opnieuw een overschot.

Fitch Solutions schat dat de wereldwijde rijstmarkt zal terugkeren naar een bijna evenwichtige positie in 2034/24, en dat die markt in het jaar 2024/25 zal terugkeren naar een overschot en op de middellange termijn zal blijven versoepelen.

Hoewel dat allemaal veelbelovend klinkt, blijft de rijstproductie afhankelijk van de grillen van de weersomstandigheden, en landen als China, Frankrijk, Duitsland en het VK hebben allemaal te maken met ernstige droogteniveaus die ze moeten doorstaan voordat ze weer enigszins normaal worden. De wereldwijd bevoorrading met rijst is dus zeker nog niet veilig gesteld. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *