Goudprijs kan stijgen naar $2.200, zegt UBS (en laat u daarbij niet misleiden door een Amerikaanse schuldovereenkomst)

Goudbeleggers moeten nadenken over de voordelen op langere termijn van het bezit van het gele metaal, aldus analisten van UBS. “We denken nog steeds dat de goudprijs tegen het einde van het jaar $ 2.100 / oz kan bereiken en tegen maart 2024 $ 2.200 / oz, en we behouden ons koopadvies voor goud naast onze positieve houding ten opzichte van het bredere aanbod aan grondstoffen”, aldus de analisten van de zakenbank.

“We denken dat goud een afdekking moet blijven binnen een portefeuillecontext, waarbij onze analyse aantoont dat ongeveer een mid-single-digit procentuele toewijzing aan goud in een gebalanceerde portefeuille de voor risico gecorrigeerde rendementen en minder opnames in de afgelopen decennia zou hebben verbeterd.”, zo lazen we in het rapport

Er zijn drie redenen om nu goud te kopen, aldus het onderzoeksteam van UBS.

“De goudprijs is gedaald van zijn recente hoogtepunt toen de Amerikaanse president Joe Biden zijn vertrouwen uitsprak in het vermijden van een overheidsfaillissement te midden van vooruitgang in de onderhandelingen over het schuldplafond. Daarnaast waren er de  betere Amerikaanse macro-economische gegevens en tenslotte zijn er de nog steeds agressieve opmerkingen van sommige Fed-leden”, aldus Goldman Sachs. De goudprijs staat nu 4% lager dan het recordhoogtepunt van ongeveer $ 2.080 dat eerder deze maand werd bereikt.

Maar de UBS-analisten wezen er ook op dat het gele metaal nog steeds ongeveer 8% hoger noteert dan waar het dit jaar begon. “We denken dat het later dit jaar waarschijnlijk zijn hoogste punt ooit zal doorbreken met meerdere drijfveren voor de middellange tot langere termijn”, voegden ze eraan toe.

Een van de factoren die voor hogere goudprijzen zorgen, is de vraag van de centrale bank, aldus het onderzoeksteam van UBS.

“Vorig jaar was het 13e achtereenvolgende jaar van netto goudaankopen door wereldwijde centrale banken en het hoogste niveau van jaarlijkse vraag ooit geregistreerd sinds 1950”, aldus de analisten. “Met 1.078 ton in 2022 is de aankoop van goud door de centrale banken meer dan verdubbeld ten opzichte van 450 ton in 2021.”

De nota zei dat op basis van gegevens van het eerste kwartaal van de World Gold Council de centrale banken op schema liggen om dit jaar ongeveer 700 ton goud te kopen, veel hoger dan het gemiddelde sinds 2010 van minder dan 500 ton.

“We denken dat deze trend van aankopen door centrale banken waarschijnlijk zal aanhouden te midden van verhoogde geopolitieke risico’s en hoge inflatie”, aldus de analisten. “In feite kan het besluit van de VS om de Russische deviezenreserves te bevriezen in de nasleep van de oorlog in Oekraïne, op de lange termijn gevolgen hebben gehad voor het gedrag van de centrale banken.”

Een verwachte dollarzwakte in de komende maanden ondersteunt ook goud, aldus het onderzoeksteam van UBS.

“De richting van een verzwakkende dollar is duidelijk, nu de Amerikaanse Fed een pauze heeft gesignaleerd in de huidige verkrappingscyclus na 500 basispunten aan renteverhogingen in de afgelopen 14 maanden. Ondertussen blijven andere grote centrale banken op schema om meer te doen om de inflatie te bestrijden. Nu de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, zei dat er meer inspanningen moeten gebeuren om de inflatie af te remmen, denken we dat de daling van de Amerikaanse yield carry door zal gaan wegen op de dollar.

Goud heeft historisch gezien goed gepresteerd wanneer de dollar verzacht vanwege de sterke negatieve correlatie tussen beide, merkten de UBS-analisten op.

“We zien een nieuwe ronde van dollarzwakte in de komende 6-12 maanden. Toenemende recessierisico’s in de VS kunnen leiden tot geldstromen richting veilige vluchthavens. Terwijl de detailhandelsverkopen in de VS in april herstelden van twee maanden van daling en het aantal nieuwe woningen vorige maand steeg, wijzen dalende bouwvergunningen op een trager bouwtempo.”

“Al met al toonden recente gegevens uit de VS aan dat de groei van het land vertraagt, met een zwakker dan verwacht bbp in het eerste kwartaal, zes opeenvolgende maanden van krimpende productieactiviteit en het zwakste consumentenvertrouwen sinds november. Strengere kredietvoorwaarden, zoals blijkt uit de laatste Senior Loan Officer Opinion Survey van de Fed, zullen waarschijnlijk ook wegen op de groei en bedrijfswinsten. Gebaseerd op gegevens sinds 1980, verbeterden de relatieve prestaties van goud ten opzichte van de S&P 500 aanzienlijk tijdens Amerikaanse recessies. Wat een verwachte stijging van de goudprijs in de komende maanden impliceert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *