Verkoop uw aandelen, hou cash aan en koop goud (en het is een Amerikaanse zakenbank die dit advies geeft)

De onderhandelingen over het Amerikaans schuldplafond die maar aanslepen, verhoogde recessierisico’s en een agressieve houding van de Federal Reserve zijn slechts enkele van de redenen waarom Marko Kolanovic van JPMorgan Chase & Co. klanten adviseert om de posities in aandelen verder te dumpen en contanten en goud aan te houden.

Het team van JPMorgan-strategen onder leiding van Kolanovic verlaagde zijn allocatie aan aandelen en bedrijfsobligaties en verhoogde zijn belang in contanten met 2%. Binnen de grondstoffenportefeuille stapte de bank ook van energie over naar goud als afdekking van het schuldplafond. Wat  de defensieve houding van JPMorgan nogmaals onderstreept.

“De hoop op een snelle oplossing van het Amerikaanse schuldenplafond heeft het marktsentiment enigszins versterkt”, schreef Kolanovic in een rapport aan klanten. “Ondanks het herstel van vorige week, slagen risicovolle activa er niet in om uit de malaise te. Met de aandelenkoers die dicht bij de hoogtepunten van dit jaar staan, boekte onze modelportefeuille vorige maand opnieuw een verlies, het derde verlies in vier maanden tijd. En dat is niet bepaald een positief signaal”

Kolanovic was een van de grootste stieren van Wall Street tijdens een groot deel van de marktcrisis in 2022, maar heeft dit jaar zijn standpunt op basis van de verslechterende economische vooruitzichten omgebogen, waardoor de modeltoewijzing van aandelen van de bank half december, januari, maart en nu mei werd verlaagd.

Meer in het algemeen zeiden Kolanovic en zijn team dat aandelen nu los lijken te staan van de obligatiemarkten en dat de economische cijfers op een groeivertraging, waarbij de  risico’s van het schuldplafond nog even terzijde worden gelaten.

“Er blijft een verschil bestaan tussen de rentemarkten die verwachten dat de Fed dit jaar zal verlagen, de aandelenmarkten die deze potentiële verlagingen interpreteren als positief en anderzijds de agressievere retoriek van de Fed die blijft hameren op hogere rentevoeten”, zei hij. “Deze kloof moet worden gedacht en dat zal waarschijnlijk gebeuren ten koste van aandelen, aangezien renteverlagingen waarschijnlijk alleen zullen plaatsvinden na een risico-off-gebeurtenis. Als de rente inderdaad blijft stijgen, zal dit onvermijdelijk moeten gaan wegen op de aandelenkoersen en de economische activiteit.” Of de boodschap van Kolanovic kort samengevat: bouw de posities in aandelen af en hou meer contanten en goud aan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *