Topbankier Jamie Dimon trekt aan de alarmbel: rentevoeten VS blijven stijgen tot 7%, bankencrisis hangt nog steeds in de lucht en vooruitzichten zien er somber uit voor commercieel onroerend goed

De Amerikaanse bankencrisis, die sinds maart al verschillende slachtoffers heeft geëist, is het directe gevolg van de strijd van de Fed tegen de hoge inflatie door het optrekken van de rentevoeten. Onzekerheid over de gezondheid van regionale banken en stijgende rendementen op de geldmarkt zorgden voor een gestage uitstroom van deposito’s, waardoor de balansen van een groot aantal regionale banken snel krompen.

De belangrijkste begunstigden van deze situatie zijn grote banken zoals JPMorgan (NYSE:JPM), omdat ze vanwege hun omvang en hun reputatie meer vertrouwd worden.

CEO Jamie Dimon van JPMorgan, die de laatste weken niet meer weg te denken is van het financiële voorplan, is zich hiervan bewust en waarschuwde op JPM’s Investor Day dat verdere onrust in de bankensector te verwachten is. Hoewel JPM als misschien wel meest respectabel bank in de wereld heel wat gewicht in de schaal werpt, kon Dimon de beleggers niet geruststellen want zelfs hij kan niet met enige mate van zekerheid zeggen welke impact het huidige monetaire beleid van de Fed zal hebben:

“We hebben nog nooit QT gehad, dus het is allemaal nieuw. En je ziet al enorme verstoringen in de markt.”

Volgens Dimon zal de huidige situatie er onvermijdelijk toe leiden dat banken de lat voor kredietverlening hoger gaan leggen. Vooral in de commerciële vastgoedsector ziet het er steeds somberder uit. Dat komt omdat, volgens economen van Goldman Sachs, 80 procent van de leningen aan die sector wordt verstrekt door regionale banken. Dat wil zeggen, door die instellingen die het meest hebben geleden onder het monetaire beleid van de Fed en de uitstroom van kapitaal. Op CNN vertelde Dimon het volgende:

“Je ziet nu al dat de kredietverlening krapper wordt, want de gemakkelijkste manier voor een bank om kapitaal te behouden, is om zo weinig mogelijk kredieten te verstrekken. En dat is geen goed nieuws voor de sector van commercieel vastgoed”. In die sector zou zich een crisis kunnen voltrekken.

De CEO van JPM is ervan overtuigd dat de situatie in de komende maanden zal verslechteren, want in tegenstelling tot de marktverwachtingen dat de Fed de bovenkant van haar rentetarieven heeft bereikt, verwacht hij hogere rentetarieven:

“Ik denk dat iedereen voorbereid moet zijn op hogere tarieven vanaf hier. Je moet voorbereid zijn op 6 of 7 procent. En dat kan nog heel wat onverwachte gevolgen krijgen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *