Jim Rogers is er niet gerust in: de volgende bearmarkt wordt de ergste in zijn leven (maar hij reikt ook oplossingen aan)

‘Iedereen zou extreem bezorgd moeten zijn’: Jim Rogers waarschuwt dat de volgende bearmarkt de ‘ergste in zijn leven’ zal zijn, suggereert een grotere crash dan 2008.

Sommige aandelen op Wall Street zijn in 2023 gestegen na een bearmarkt in 2022. Maar volgens de legendarische belegger Jim Rogers zou de volgende neergang wel eens eel pijnlijker kunnen zijn.

In een recent interview met Real Vision legde Rogers uit waarom zijn kijk zo somber is.

“In] 2008 hadden we een bearmarkt vanwege te hoge schulden”, zei hij. “Sinds 2008 zijn de schulden overal omhooggeschoten.” n dat belooft weinig goeds voor beleggers.

“Het is een simpele bewering dat de volgende bearmarkt de ergste in mijn leven zal zijn, omdat de schuld de afgelopen 14 jaar met zulke duizelingwekkende bedragen is gestegen.”

Rogers heeft veel ervaring in het benutten van marktvolatiliteit in zijn voordeel. Hij was medeoprichter van de Quantum Group of Funds met George Soros in 1973 en speelde een cruciale rol bij het navigeren van het fonds door meerdere neergangen op de markt en economische crises in de jaren zeventig en tachtig.

Rogers stelt dat in plaats van te onderhandelen over tijdelijke plafonds voor Amerika’s gigantische schuldenprobleem, Washington zich zou moeten concentreren op het bepalen hoe de steeds groter wordende schuldenberg moet worden aangepakt.

“Elk land in de geschiedenis dat in deze situatie terecht is gekomen, heeft uiteindelijk ernstige problemen gehad”, waarschuwde de 80-jarige marktveteraan. “En wij ook.”

Het Amerikaanse schuldenprobleem kan ook problemen opleveren voor de nationale valuta, voor de dollar dus.

“Je zou erg bezorgd moeten zijn, want als je dat niet bent, weet je niet wat er aan de hand is,” zei hij. “Veel landen beginnen te zoeken naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar, deels vanwege het verschrikkelijke schuldenprobleem.”

In een toespraak tot een groep beheerders van opkomende fondsen tijdens het Fund Launch Live-evenement in mei, zei Rogers: “Geen enkele wereldvaluta is al meer dan 100, 150 jaar aan de top – ze raken allemaal vroeg of laat hun status kwijt. We hebben lang aan de top gestaan en nu zijn er goede redenen om op zoek te gaan naar een concurrent van de Amerikaanse dollar.”

Rogers is ook op zijn hoede, aangezien hij de komende twee tot drie jaar “iets ergs” ziet gebeuren op de valutamarkten.

Stijgende prijsniveaus waren het afgelopen jaar in het nieuws. Voor Rogers is de ongebreidelde inflatie echter geen verrassing.

“Door de geschiedenis heen, wanneer iedereen geld drukt, of wanneer mensen de economie stimuleren, leidde dit altijd tot inflatie”, zei hij. Inflatie tast de koopkracht van ieders zuurverdiende geld aan, maar heeft tevens ook goede nieuws: Rogers biedt ook een manier om inflatie te bestrijden: reële activa.

“De beste plek om te zijn als je inflatie hebt, zijn echte activa, en echte activa zijn grondstoffen”, zei hij.

Rogers onthulde met name dat hij zilver bezit en zei dat hij meer van het metaal zou kopen als het witte metaal nog meer in prijs daalt”.

Edelmetalen zoals goud en zilver kunnen niet uit het niets worden gecreëerd zoals fiatgeld, dus het zijn populaire opties geweest voor mensen die zich willen indekken tegen inflatie.

Rogers benadrukte ook hoe goedkoop deze echte activa zijn.

“De goedkoopste activa die ik ken, zijn nog steeds grondstoffen”, zei hij. “Zilver is 60% gedaald ten opzichte van zijn hoogste punt ooit.”

Landbouw lijkt misschien niet zo opwindend als kunstmatige intelligentie of cryptocurrency, maar het is een essentieel onderdeel van de economie en de samenleving. Zonder dat zou er geen eten op de borden van mensen zijn.

Rogers wijst erop dat het segment nog veel grip moet krijgen, wat tot kansen zou kunnen leiden.

“De landbouw is al jaren een ramp”, zei hij. “En als je een ramp koopt, komt het meestal goed.”

Amerikaanse beleggers kunnen blootstelling krijgen aan landbouw via exchange-traded funds (ETF’s) zoals het Invesco DB Agriculture Fund (NYSEARCA: DBA).

Als u optimistisch bent over specifieke landbouwgrondstoffen, wilt u misschien eens kijken naar namen als het Teucrium Wheat Fund (NYSEARCA: WEAT) en het Teucrium Soybean Fund (NYSEARCA: SOYB).

Je kunt natuurlijk ook in landbouwgrond zelf investeren.

Miljardairs als Bill Gates en Thomas Peterffy hebben de afgelopen jaren landbouwgrond in de VS gekocht.

En het is misschien geen slecht idee om deze grote investeerders te volgen.

“Normaal gesproken, als je je geld inzet waar de grote jongens zullen zijn, kom je er waarschijnlijk goed uit, kom er als eerste uit”, zei Rogers.

Je hoeft geen boer te zijn om in het spel te komen. Er zijn Real Estate Investment Trusts (REIT’s) die gespecialiseerd zijn in landbouwgrond. En als u niet houdt van de volatiliteit die gepaard gaat met beursgenoteerde REIT’s, kunt u ook kijken naar platforms waarmee particulieren via de particuliere markt rechtstreeks in landbouwgrond kunnen investeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *