De nieuwe Koude Oorlog is al begonnen op de markt voor strategische grondstoffen (achter de schermen wordt onder andere voor lithium en kobalt druk met de pionnen geschoven)

Als we kijken naar de nieuwste strategieën voor de aanvoer van grondstoffen van de grote economische machten, is er volgens de investeringsbank Liberum al een nieuwe Koude Oorlog begonnen.

De VS, EU en Japan hebben de ‘kritieke’ grondstoffen geïdentificeerd die nodig zijn om een stabiele economische groei te garanderen, aldus analisten van Liberum in hun laatste grondstoffenrapport.

“Nu zijn ze bezig om de toeleveringsketens van deze inputs veilig te stellen, voornamelijk door oude handelsallianties te activeren”, schreven de analisten van de bank, Tom Price, Ben Davis en Yuen Low, dinsdag.

Er vinden ook veel nieuwe door de VS geleide deals plaats op het gebied van kritieke metalen. Tijdens de G7-bijeenkomst van mei in Japan ondertekenden de Amerikaanse president Joe Biden en de Australische premier Anthony Albanese het Australia-US Climate, Critical Minerals, and Clean Energy Transformation Compact.

De deal verzekert de levering van Australië’s kritieke mineralen en materialen die worden gebruikt in schone energie en defensietechnologieën. Ook gingen de VS akkoord om in Australische mijnbouwgroepen te financieren om de geselecteerde mineralen te produceren.

Eerder dit voorjaar tekenden de VS en Japan een essentiële mineralenovereenkomst om toeleveringsketens te versterken en te diversifiëren.

“Zelfs voor de vluchtige marktwaarnemer moet het duidelijk zijn wat hier aan de hand is – de VS zijn bezig met het veiligstellen van toeleveringsketens van wat zij beschouwen als kritieke inputs voor hun economie”, aldus het rapport.

De focus ligt op het veiligstellen van toeleveringsketens voor lithium en kobalt, die worden gebruikt in oplaadbare batterijen en elektrische auto’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *