Elon Musk luidt de noodklok over huizenprijzen en commercieel vastgoed (dit is waarom hij zich zorgen maakt over een vastgoedramp)

Elon Musk waarschuwde onlangs dat de markt voor commercieel vastgoed in de VS aan het instorten is en dat de huizenprijzen zullen dalen.

De Tesla-chef gaf de schuld aan de renteverhogingen van de Fed om de waarde van onroerend goed onder druk te zetten.

Musk heeft uitgelegd dat hogere tarieven hogere hypotheeklasten betekenen, waardoor huizen minder betaalbaar worden.

Elon Musk sloeg deze week alarm over de huizenprijzen in de VS en de waarde van commercieel onroerend goed. De waarschuwing van de miljardair weerspiegelt zijn angst dat de Federal Reserve de economie verstikt en een onnodige recessie dreigt te veroorzaken.

“De waarde van commercieel vastgoed smelt snel weg”, twitterde de CEO van Tesla, SpaceX en Twitter. “Residentieel vastgoed is als volgende aan de beurt.”

De basis van Musks zorgen is de Fed. Als reactie op de historische inflatie heeft de Amerikaanse centrale bank sinds afgelopen voorjaar de rente verhoogd van vrijwel nul naar ruim 5%.

Hogere rentetarieven moedigen sparen aan boven uitgaven en maken lenen duurder, wat betekent dat ze vaak slecht nieuws zijn voor activaprijzen en economische groei. Ze hebben de neiging om de vastgoedprijzen te verlagen omdat ze hypotheeklasten en financieringskosten verhogen, waardoor er minder geld overblijft om huizen mee te kopen of te investeren in kantoren en restaurants.

Steilere tarieven tasten ook de relatieve aantrekkingskracht van onroerend goed voor beleggers aan, omdat ze de opbrengsten van obligaties en spaarrekeningen verhogen.

Bovendien, nadat massale opnames van klantendeposito’s dit jaar grote problemen veroorzaakten bij verschillende banken, trekken kleinere geldschieters zich terug uit angst voor verdere bankruns, wat het vooruitzicht van een kredietcrisis vergroot. Ze kunnen ook meer op hun hoede zijn voor leningen, gezien het vooruitzicht van een recessie, druk op hun activaportefeuilles en het verhoogde risico op wanbetalingen wanneer de rente hoger is.

De verschuiving naar werken op afstand sinds de pandemie vormt ook een bedreiging voor de waarde van commercieel vastgoed. Minder forenzen drukt de bezettingsgraad van kantoorgebouwen en beïnvloedt ook het verkeer naar commerciële locaties zoals winkelcentra en uitgaansgelegenheden, waardoor ze minder winstgevend worden voor investeerders.

Een pijnlijke mix van neerwaartse druk op activaprijzen, hogere financieringskosten en strakkere kredietverlening door regionale banken is vooral slecht nieuws voor de commerciële vastgoedsector, die sterk afhankelijk is van schuldfinanciering van kleinere kredietverstrekkers.

De Tesla-chef doet al enkele maanden sombere voorspellingen over onroerend goed.

“We hebben de commerciële vastgoedschoen niet zien vallen”, zei Musk in april in “Tucker Carlson Tonight” van Fox News. “Dat is meer een aambeeld, geen schoen. En de val van zo’n aambeeld kan een harde klap geven.”

De miljardair voerde aan dat de schade aan vastgoedportefeuilles gering is, maar de komende maanden een serieus probleem zou worden als klanten hun huurovereenkomsten opzeggen, weigeren deze te verlengen of failliet gaan.

Bovendien zei hij dat de huizenprijzen waarschijnlijk zullen dalen, aangezien sommige Amerikanen het zich niet kunnen veroorloven om zoveel voor huizen te betalen vanwege hogere hypotheeklasten.

Musk heeft ook nagedacht over de enorme hoeveelheid vastgoedschulden die de komende vijf jaar aflopen, en huiseigenaren die te maken krijgen met een sterke stijging van de maandelijkse betalingen zodra hun hypotheken met vaste rente eindigen.

“Dit is verreweg het ernstigste probleem”, tweette hij in maart. “En voeg daar maar de hypotheken aan toe.”

De CEO van Tesla ging eerder deze maand in op de uitdagingen op de huizenmarkt en wat deze voor banken kunnen betekenen.

“De enorme stijging van de maandelijkse betalingen voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar, als gevolg van de hoge rentetarieven, vermindert duidelijk de betaalbaarheid van huizen”, tweette Musk. “Hypotheekportefeuilles lopen gevaar als huizenprijzen fors dalen.”

Het is niettemin de moeite waard om te benadrukken dat Musk er baat bij heeft als de vastgoedprijzen dalen en de Fed als reactie daarop de tarieven verlaagt.

Hij klaagde al vaker dat hogere tarieven de prijs van Tesla-voertuigen effectief verhogen, omdat ze zich vertalen in grotere maandelijkse betalingen voor autoleningen voor consumenten. Als gevolg hiervan moet Tesla zijn prijzen verlagen om de vraag op peil te houden, zei hij.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *