Amerikanen beschouwen goud nu als de op één na beste langetermijninvestering (en wanneer volgt Europa?)

Volgens een recente Gallup-enquête beschouwen Amerikanen goud als de op een na beste investeringsoptie voor de lange termijn. Goud versloeg daarbij aandelen, obligaties en spaarrekeningen.

De perceptie dat goud de beste belegging op de lange termijn is, steeg van 15% in 2022 tot 26% in de peiling van 2023, waarmee aandelen op de tweede plaats werden ingehaald.

Onroerend goed staat sinds 2013 op de eerste plaats, waarbij 35% van de Amerikanen het in de meest recente peiling als de beste langetermijninvestering beschouwt. Dat was fors lager dan de recordhoogte van vorig jaar van 45%.

Op de derde plaats kwamen aandelen met 18%, gevolgd door spaarrekeningen/cd’s (13%) en obligaties (7%).

Toen cryptocurrency in de opties werd opgenomen, kreeg het 4% van de stemmen. Dat was een daling ten opzichte van 8% in 2022.

Louise Street, senior marktanalist van de World Gold Council, merkte op dat hoewel hogere rentetarieven de perceptie van beleggers van onroerend goed als de beste langetermijninvestering lijken te hebben getemperd, dit de perceptie van goud niet heeft geschaad.

Integendeel, het aantal Amerikanen dat goud noemt als de beste langetermijninvestering is dit jaar bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit ondanks het feit dat de rentetarieven in maart naar het hoogste niveau in 16 jaar stegen.”

De Gallup-peiling sluit aan bij gegevens over de vraag naar goud. De vraag bereikte in 2022 een hoogtepunt in 11 jaar, voornamelijk gedreven door de aankoop van goud door de centrale bank en fysieke goudinvesteringen.

De vraag naar goudbaren en gouden munten groeide in 2022 wereldwijd met 2%, voortbouwend op de sterke vraag in 2021. In totaal kochten wereldwijde investeerders 1.217 ton goudbaren en munten. De tweede helft van het jaar was bijzonder sterk voor de aankoop van baren en munten, met voor het eerst sinds 2013 twee opeenvolgende kwartalen een vraag van ongeveer 340 ton.

Beleggers in het Westen hadden een bijzonder sterke honger naar goud en braken een jaarrecord. De gecombineerde Amerikaanse en Europese aankopen van goudstaven en munten bedroegen 427 ton. Dat overtrof het vorige record van 416 ton uit 2011.

Terwijl institutionele beleggers goud hebben verkocht op de stijgende inflatiecijfers, er van uitgaande dat dit meer renteverhogingen door de Federal Reserve betekent, bleek dat de inflatiedruk op Amerikaanse consumenten de vraag zou kunnen stimuleren, aangezien mensen een inflatie hedge zoeken.

Volgens de Gallup-enquête is de overtuiging dat spaarrekeningen/contante deposito’s een goede lange termijn belegging zijn dit jaar slechts licht gestegen, zelfs met een depositorente van 5%. Maar deze tarieven zijn in reële termen nog steeds vrij laag en iedereen die een aanhoudende inflatie verwacht, zal misschien meer in de verleiding komen door het lange termijn beleggingsvoorstel van goud dan dat van spaarrekeningen. Ons onderzoek toont aan dat het potentieel van goud om ’te beschermen tegen inflatie/valutaschommelingen’ goed wordt erkend door goudbeleggers.”

Onderzoek van de World Gold Council toont aan dat Amerikanen de “lange termijn waardepropositie en veilige havenattributen” van goud erkennen. Volgens de WGC is ongeveer tweederde van de beleggers het erover eens dat “goud een goede bescherming is tegen periodes van politieke en economische onzekerheid” en dat “de prijs van goud in de loop van de tijd stijgt”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *