Meer renteverhogingen in combinatie met instortende grondstoffenprijzen kunnen leiden tot ‘ernstige economische problemen’ (en goud gedraagt zich als een gekooide stier)

De Amerikaanse centrale bank die de rente blijft verhogen tegen de achtergrond van de dalende grondstoffenprijzen, zou een ernstige economische reset kunnen veroorzaken, waarschuwde Bloomberg Intelligence in zijn vooruitzichten voor de sector van de metalen voor de maand juni.

“Het feit dat de Federal Reserve en de meeste centrale banken gefocust blijven op verkrapping ondanks instortende grondstoffen- en producentenprijzen en bankdeposito’s, kan een ernstige economische reset voorspellen”, zei Mike McGlone, senior macrostrateeg van Bloomberg Intelligence, in de vooruitzichten van juni. “Ons basisscenario voor een ernstige economische reset wint aan kracht, aangezien de Chinese economische gegevens teleurstellen en de liquiditeit volgens de meeste maatregelen blijft krimpen.”

McGlone wees erop dat goud een noodzakelijk bezit is in een dergelijk scenario, waarbij hij opmerkte dat de recente terugval onder de kaap van $2.000 per ounce niet het einde is van de bullish trend.

“De situatie op de goudmarkt eind mei vertoonde parallellen met 2008-2009, net voordat het de weerstand van $1.000 per ounce doorbrak”, zei hij. “Nu afgeremd door de kaap van $ 2.000, gedraagt het metaal als een gekooide stier die wacht op een katalysator en een wijziging in de monetaire politiek van de Fed is daarvoor een topkandidaat.”

McGlone schreef dat de Producer Price Index niet zo snel was gedaald als sinds 1948.

“Goud is het best presterende hoofdbestanddeel in de Bloomberg Commodity Index op jaarbasis tot 25 mei en in deze omgeving van hoge producentenprijzen lijkt een verdere stijging waarschijnlijk.”

In de afgelopen twee weken verschoven de marktverwachtingen naar een renteverhoging tijdens de monetairbeleidsvergadering van 13 en 14 juni. De CME FedWatch Tool ziet nu de marktprijsstelling in een kans van 65% op een nieuwe stijging van 25 basispunten volgende maand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *