Een kopje koffie wordt steeds duurder (Robusta-prijzen bereiken hoogste punt in 12 jaar)

De prijzen voor Robusta-koffie bereikten het hoogste punt in 12 jaar, terwijl de El Niño-dreiging de angst voor tekorten aanwakkert.

Vietnam en Indonesië hebben te maken met extreme weersomstandigheden die de koffieproductie kunnen beïnvloeden. Dit heeft de prijzen van Robusta-koffie naar de hoogste niveaus van meer dan tien jaar geduwd. Een opkomende El Niño voorafgaand aan een zomer op het noordelijk halfrond zou de koffieproductie aan het einde van het groeiseizoen op het noordelijk halfrond later dit jaar kunnen verslechteren.

Veroorzaakt El Niño een superhittegolf in heel Azië? Een opkomend El Niño-weerpatroon zal hoe dan ook de productie van topleverancier Vietnam afremmen, wegens warmere, drogere omstandigheden later dit jaar.

Indonesië, de nummer 3 producent, had anderzijds schade aan zijn gewassen door overmatige regenval. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelde een productiedaling van 18% voor het nieuwe seizoen dat in april begon. Dat vooruitzicht dreef de prijzen recent weer op, met koffieplanten in een andere belangrijke teler, Brazilië, die al last hadden van de droogte. Die trend is recent zeker niet verbeterd.

Als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in landen met de hoogste productie van Robusta, zijn de prijzen van de koffiebonen gestegen tot de hoogste niveaus in 12 jaar.

In de afgelopen anderhalf jaar heeft de krapte op de kosten van levensonderhoud meer consumenten ertoe aangezet om goedkopere Robustabonen te kiezen in plaats van hoogwaardige Arabicabonen.

Voor koffiedrinkers zal de goedkope Robustaboon nog duurder worden naarmate het tekort deze zomer groter wordt. Er lijkt geen onmiddellijk einde te komen aan de ontbijtinflatie, zoals die nu wordt genoemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *